3 éve

Újra beidézték a rendőrségre a szeméremsértéssel és testi sértéssel gyanúsított Donáth Lászlót

Csütörtökön újra kihallgatták a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói az emberi méltóságot sértő szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel gyanúsított Donáth Lászlót – derül ki a BRFK Pesti Srácoknak küldött válaszából.

A Momentum EP-képviselője, Donáth Anna édesapja folytatólagos gyanúsítotti kihallgatáson vett részt a rendőrségen. Donáth először mindenféle gyanúsítást tagadott, később pedig azt állította, hogy csak (és a csak-ot írhatnánk idézőjelben is) könnyű testi sértés a gyanú. Természetesen ez is hazugság volt. A Pesti Srácoknak ugyanis az ügyészség megerősítette: igen, az emberi méltóságot sértő szeméremsértés is.

A gyanúsítás előzménye, hogy a TV2 hírműsorában, a Tényekben arról számoltak be hónapokkal ezelőtt, hogy botrányos történetek szivárogtak ki az egyik fővárosi szeretetotthonból: az egyik ott dolgozó lelkész több alkalmazottat is zaklathatott, az érintettek viszont nem mertek tenni semmit. A lelkész ugyanis az a Donáth László, aki 16 éven keresztül volt az MSZP országgyűlési képviselője, és aki nagy befolyással bír – szerintük – a mai napig.

Az egyik dolgozó azonban szembeszállt az egykori szocialista politikussal és feljelentette. Az ügyben nyomozás is indult a BRFK-n szexuális kényszerítés gyanúja miatt, majd – ahogy arról elsőként a Pesti Srácok beszámolt – emberi méltóságot sértő szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel gyanúsították meg tavaly decemberben Donáth Lászlót, aki először csak annyit ismert el, hogy könnyű testi sértés miatt hallgatták meg. Vagyis hazudott. Hiszen az ügyészség is megerősítette, hogy az ügy érintettjét a PestiSrácok.hu-n közölt cselekményekkel gyanúsították meg.

A sértettek közül többen is megszólaltak, egyikük tavaly szeptemberben a 888.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy sokan, sokáig szenvedtek a volt MSZP-s képviselőtől:

Az idősek és a kövérek megúszták. Ahogy meghallottuk a hangját, amikor bejött az épületbe, már rohantunk. Volt, hogy a wc-be befutottunk elbújni, mert ha szembetalálkozott vele az ember, akkor mi volt? Jöjjön a tornaszobába, kedves! És akkor bevitt mindenkit, elkezdett beszélgetni persze, aztán mindig volt egy kis combfogdosás meg fenékpaskolás. És ez csak a mindennapos, alap volt. Akivel csak lehetett, azzal kikezdett. A folyosón, a lépcsőn elkapta az embereket, ez ment éveken keresztül. És mindenki tudta. Ő ilyen volt egész életében. De senki nem lépett, féltek tőle. Nagyon karizmatikus egyéniségről van szó. Minden dolgozóval elhitette azt, hogy hálásak lehetünk azért, hogy ott dolgozhatunk. Senki nem mert szólni semmiért, mert ő a főnök és komoly kapcsolatai vannak. És akkor ott megszeppenve, fiatal lányok főleg, csak ott álltunk és néztünk, hogy na, most mit csináljunk. És csak ennyit tudtunk tenni, hogy menekültünk

– nyilatkozta az egyik érintett nő.

Vizsgálat indult az evangélikus egyházban Donáth László szexuális zaklatásai miatt

Olyan személyes megkeresések érkeztek Donáth László lelkész magatartásával kapcsolatban egyházunkhoz, amelyek egyházkormányzati intézkedéseket tesznek szükségessé – volt olvasható az Evangélikus.hu-n közzétett közleményben. Egyre nehezebb helyzetben a 2010 előtti balliberális világ egyik szimbolikus alakja, Donáth Anna momentumos EP-képviselő apja.
A beérkezett panaszok miatt az evangélikus egyház elnöksége tényfeltáró vizsgálatot kezdeményez, bevonva az érintett feleket és gyülekezetet is. Ezzel egy időben pedig lelkigondozói és terápiás segítséget kínál fel az érintettek számára. Ahogy fogalmaztak, mindezt Krisztus ügye és az emberi méltóság védelme melletti mély elkötelezettségük alapján teszik. „Zéró toleranciát hirdetünk: ha szükséges, meg kell tennünk az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelnünk az áldozatok hangjára, és lelkigondozói segítséget kell nyújtanunk nekik” – tették hozzá.
Az Origo fordult elsőként az evangélikus egyházhoz, dr. Fabiny Tamás, a felekezet püspök-elnöke akkor még csak úgy fogalmazott levelében, hogy zéró toleranciát hirdettek a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban, valamint nem partnerek az elkövetett bűnök fedezésében. Ebből már sejteni lehetett, hogy Donáth kénytelen lesz valamiféle vizsgálat elé nézni, bár Fabiny erre a kérdésre kitérő választ adott.

Mint ismert, a TV2 Tények számolt be róla, hogy a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik gondozottjának hozzátartozója szexuális zaklatás miatt feljelentette Donáth Lászlót. Mint később kiderült, a rendőrség június 13-án nyomozást indított az ügyben. Sajtóértesülések szerint a volt szocialista képviselő többször is szexuális ajánlatot tett, valamint megfogta a mellét és a nemi szervét az intézmény egyik, 30 év körüli takarítónőjének. Ezt követően egyre többen jelentkeztek különböző hírportáloknál, hogy beszámoljanak az evangélikus lelkész zaklatásairól. Donáth László 16 éven át volt az MSZP országgyűlési képviselője, sokak szemében a 2010 előtti balliberális világ egyik szimbolikus alakja. Lánya, Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, amikor kérdezték apja szexuális zaklatási ügyeiről, zavaros magyarázkodásba kezdett. A Momentum európai parlamenti képviselője, aki korábban nagy lelkesedéssel beszélt a szexuális visszaélésekről (például arról, mennyire zavarja, ha idősebb politikusok a háta mögött összesúgnak), ezúttal, egy soproni sajtótájékoztatón, hallgatásba menekült. Később a Ripost megírta, hogy őt magát is szexuális zaklatással vádolta meg egy fiatal lány. Azt mondta, hogy a Sziget Fesztivál egyik napja után támadt rá Donáth Anna a Szeretetházban, amit szinte szállodaként használt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Vécé a konyhában, halálos lépcső a fürdőben és más elmebeteg építészeti megoldások

origo.hu

Képtelenség levenni a tekintetet a szuperszexi ringlány hatalmas melleiről - képek

metropol.hu

A csinos győri fodrászlány színes fonásos hajkölteménnyel lett világbajnok - fotók

vg.hu

Rutinfeladathoz riasztották a tűzoltókat – ledöbbentek attól, ami a házban várta őket

ripost.hu

Ők a legszerencsésebb jegyek a kínai horoszkóp szerint

vg.hu

Londoni professzor: Ukrajna katonai veresége végzetes csapás lesz a NATO számára, és erről a Nyugat tehet

origo.hu

Köllő Babett magából kikelve ordibált, dobálta zsűritársát

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. szeptember 25.: a Kos mérföldkőhöz érhet, a Mérleg körül felgyorsulnak a dolgok

ripost.hu

Lehetetlen teszt: meg tudod mondani, mit jelentenek ezek a régi szavak?

ripost.hu

Volt feleségei Jákob Zolinak dolgoznak: „Megbecsülöm őket anyagilag is”

ripost.hu

Lángoló gödörbe zuhant egy 4 éves kisfiú Nagykállón, életveszélyesen összeégett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Járdán parkolás? Buszsáv? Mozgássérült parkoló? Karácsony Gergelyt nem érdekli a KRESZ

POLITIK

Felrobbant egy ház Esztergomban, egy TEK-es meghalt...

POLITIK

Az OTP feljelentette Karácsony Gergelyt és mozgalmát

POLITIK

Brüsszel az amerikai befektetők érdekét védi a magyar gazdákkal szemben

POLITIK

SS-katonát ünnepelt Zelenszkij Kanadában

POLITIK

Újabb jelentős migránshullám veszélyezteti Európát

POLITIK

Lavrov az ukrán béketervről

POLITIK

Gyilkosságok, robbantások, keresztényüldözés, antiszemitizmus