Létrehozva: 2020.01.18.

Elég volt! Azonnali hatállyal véget vetettek a börtönbiznisznek

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szombaton.

Az államtitkár hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett. Ez az első és legfontosabb lépés a „börtönbiznisz” megállítására – tette hozzá.

Az elkövetkező napok, hetek vonatkozó feladataival kapcsolatban arról beszélt, hogy az IM felülvizsgálja a szabályozást, és annak eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen.

A kormány álláspontja az, hogy a „börtönbiznisz” egy tudatos visszaélés a joggal, az uniós és a magyar joggal is – szögezte le. Hozzátette, ez a tevékenység károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét.

Mint mondta, a társadalom elvárása nem az, hogy a börtönben a bűnözők meggazdagodjanak, és elfogadhatatlan, hogy akár súlyos, erőszakos bűnözők és az őket segítő dörzsölt ügyvédek milliókat tegyenek zsebre a börtönévek alatt úgy, hogy mindenféle mondvacsinált ürüggyel beperlik az államot az állítólagos rossz börtönkörülményekre és zsúfoltságra hivatkozva.

Börtönbiznisz
-Elítélt bűnözőknek fizetünk azért, mert a fogvatartás nem volt megfelelő? Hát hova jutunk így? A miniszterelnök vetette fel a témát a a múlt csütörtöki Kormányinfón. Lehetetlen állapotnak nevezte, hogy magyar ügyvédek, uniós döntések alapján, a rossz börtön körülmények miatt milliókat vesznek el az államtól. „Konzultáltam is az igazságügyi miniszter asszonnyal, hogy egy fillért se fizessünk! Mert nagyon sok összegre büntettek bennünket, és mondtam, hogy vállaljuk a vitát, indítsuk újra ezt a vitát, ez egy lehetetlen állapot.” – fejtette ki Orbán.
A börtönbiznisz Magyarországon az elmúlt években teljesedett ki, már konkrét hirdetések is megjelentek az „emberhez méltatlan fogva tartási körülmények” kártérítése érdekében, A 444 például arra hívta fel a figyelmet, hogy „akinek van egy csöpp esze, beperli a magyar államot.”
Az esetek nagy többségében a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága igazat is ad a fogvatartottaknak, így részükre a magyar állam köteles jelentős összegű kártérítést megfizetni a magyar állam és adófizetők rovására. Ennek az „üzletágnak” szeretne véget vetni a Fidesz, mint ahogy az a múlt heti miniszterelnöki sajtótájékoztatóból kiderült.
Mára tízmilliárdos iparággá vált a “börtönbiznisz”, amelyen bűnözők, dörzsölt ügyvédek és Soros-szervezetek gazdagodnak. Börtönben ülő bűnözők – köztük gyilkosok, gyermekgyilkosok, erőszaktevők, csalók vagy rablók – a dörzsölt ügyvédjeik és a Soros-hálózat segítségével elképesztő összegeket perelnek ki az államból a börtönkörülményekre hivatkozva.

Mára 12 ezer ilyen pert indítottak a magyar állam ellen közel tízmilliárd forintos kártérítési összegben.

2017-ben 694, 2018-ban 3745, 2019 februárjáig pedig összesen 771 végzés született a rossz börtönkörülmények miatt. Három éve összesen 678 654 650 forint, tavaly 3 495 528 842 forint, idén pedig eddig 533 937 700 forint kártalanítást fizettek ki fogvatartottaknak.

A beadványdömping egyik haszonélvezője a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda lehetett. De gyakorta megfordult az emberi jogi bíróságon Karsai Dániel, a Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért – egy másik Soros György által is szponzorált szervezet – partnere. A Magyar Nemzet megkereste Magyar Györgyöt, hogy irodája börtönbizniszből származó bevételeinek nagyságáról kérdezze. A szocialista kötődésű ügyvéd azonban az ügyvédi titokra hivatkozva megtagadta a válaszadást. A bűnözők védelmében rejlő biznisz nagyságát Magyar György egy 2013-as nyilatkozata is érzékletesen szemlélteti. Magyar akkor összességében harmincmilliárd forintra becsülte azt az összeget, amelyet a magyar államnak ki kell fizetnie a fogvatartottak kártérítése címén, hacsak nem tud nekik megfelelő elhelyezést biztosítani. Az eljárások adatai szerint egy-egy ügy végén átlagosan kétezer euró – nagyjából 650 ezer forint – perköltséget fizettetett ki a magyar állammal az EJEB. Ez magában foglalhatta az ügyvédi munkadíjat is. A kártérítések akár több millió forintos összegéből pedig sikerdíj címén szintén ugyancsak részesülhettek az ügyvédi irodák, amelyek így fogvatartottanként akár fél- vagy háromnegyed millió forintot is bezsebelhettek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

mandiner.hu

Újabb kutatás cáfolta meg Zelenszkij őrült elméletét

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél