Létrehozva: 2019.12.15.

Salvini: Olaszország az elsüllyedés szélén áll

A kormány és ellenzéki pártok közös „országmentő” bizottságának felállítását javasolta Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője vasárnap az újabb olaszországi pénzintézet, a Popolare di Bari bank csődbejelentése után.

A Liga és a jobboldali koalíció vezetője arra kérte Giuseppe Conte miniszterelnököt és a pártokat, hagyjanak fel egymás támadásával: „álljatok meg, álljunk meg és üljünk közös asztalhoz, mérlegeljük, milyen veszélyeket került szembe Olaszország. Közösen hozzuk meg a legsürgősebb intézkedéseket, és mentsük meg az országot!”.

Matteo Salvini úgy vélte, a Popolare di Bari csődje miatt „egész Puglia tartományt robbanás fenyegeti, és vele együtt egész Olaszországot”. Emlékeztetett, hogy ugyanebben az olaszországi térségben található az egyik legnagyobb európai acélgyár, amelyet a felszámolás vagy több ezer dolgozó elbocsátása fenyeget már hetek óta.

Salvini öt pontos országmentő programot vázolt, amelyben a gazdasági fejlődés, a pénzintézetek erősítése az olaszok megtakarításainak védelmével, az infrastruktúra, közigazgatás, egészségügy reformja szerepel. A célok teljesítése után pedig választásokat írnának ki Salvini elképzelése szerint.

A 70 ezer kisbefektetőt számláló Popolare di Barit az olasz jegybank pénteken vonta felügyelet alá – mint kiderült a kormánnyal való egyeztetés nélkül. Dél-Olaszország legnagyobb, szövetkezetként működő hitelintézetéről van szó, amely a tavalyi évet több mint 400 millió euró veszteséggel zárta. Olasz sajtóértesülések szerint a bankcsődöt követő kormányülés majdnem pontot tett az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) szeptemberben alakult kormányára. A populista M5S határozott nemet mond a bank állami megmentésére, miközben a miniszterelnök egy új dél-olasz bankpólus felállításával akarja megoldani a helyzetet.

A kormánynak a hétfői piacnyitás előtt döntenie kell az esetleges intézkedésekről.

Elemzők szerint a Conte-kormányt egyre inkább a tehetetlenség uralja. Folyamatosan gyengül a másodszori miniszterelnök külső és belső támogatottsága, miközben az M5S a pártszakadás szélén táncol.

A PD nem akar a kormánnyal együtt bukni, de el akarja kerülni az előrehozott választásokat is, amelyek jelenleg a Salvini vezette jobboldalnak kedveznének. Megoldást a Liga politikusa, a Salvini egyik legközelebbi tanácsadójának tartott Giancarlo Giorgetti vázolt, aki parlamenti választások helyett PD-Liga együttműködést szorgalmazott, új miniszterelnökkel Mario Draghi az Európai Központi Bank volt elnöke személyében.

Belpolitikai fordulatot a január 26-án, a közép-olaszországi Emilia-Romagnában és a déli Calabriában sorra kerülő tartományi választások hozhatnak, de a jobboldal esetleges győzelme nem feltétlenül vezet előrehozott választásokhoz. Az M5S korábbi nyilatkozatai szerint a területi eredményeket nem tartják országos értékűnek. A Liga vasárnap közölt belső felmérései szerint a tavasszal szintén urnákhoz járuló és hagyományosan baloldali Toszkána tartományban a Liga jelenleg 34-29 százalékra megelőzi a PD-t. A 2018-as parlamenti választások óta országos politikai erővé nőtt Liga december 21-én, Milánóban tart pártkongresszust, amelyen átalakítja belső szerkezetét.

Ez is érdekelhet

origo.hu

5 szuper, gyerekbarát strand belföldön

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

magyarnemzet.hu

„Menjetek ti Ukrajnába, és szolgáljatok ti!” – káosz az ukrán konzulátuson

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába