tóth gabi
Két virsli is megbukott az Innovációs és Technológiai Minisztérium év végi ellenőrzésén.
Idén is érdemes átgondolni, milyen virslit veszünk az ünnepekre. A vizsgálatok során az egyik megbukott virsliben túl sok zsírt, a másikban pedig szójafehérjét találtak, ami nem volt feltüntetve a csomagoláson. Mivel a szója allergén összetevő, ezért feltüntetése kötelező lett volna.
22 féle virlsit vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és a termék címkéjén szereplő tájékoztatás megtévesztő-e – írja közleményében a tárca.
A vizsgálatok a húsipari termékek fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára, szójamentességére terjedt ki.
A tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, a gyártókat a valósághoz hű címkék elhelyezésére kötelezi – írja az ITM.