3 éve

Csak pénteken és szombaton 182 migránst fogtak el a magyar határon

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba újabb harmincegy határsértő Csongrád megyében szombaton. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket. Pénteken még többen próbálkoztak, 151 migráns próbált meg bejutni hazánkba. Egyértelmű, újabb migránsáradat vette kezdetét.

Az elmúlt négy hét alatt ötszörösére nőtt a hazánk területére bejutni próbáló illegális migránsok száma. Minden jel szerint az igazán kemény tél beköszönte előtt újabb nagyszabású migránsáradat vette kezdetét. Csak tegnap és tegnapelőtt összesen 182 határsértőt fogtak el és küldtek vissza a magyar rendészeti szervek.

A járőrök november 30-án, szombaton tizenegy esetben, összesen harmincegy határsértőt tartóztattak fel Röszke, Szeged és Mórahalom közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a férfiak szír, afgán és palesztin állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Ahogy arról már beszámoltunk, a közelmúltban alagutat ástak a biztonsági határzár alatt, több esetben megrongálták a kerítést, és rendszeresen megpróbáltak átmászni rajta.
A kérdésére azonban Szilassi-Horváth Jenő rendőrezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti vezetője elmondta: „Szerb kollégáink segítségégével, talajszkennerrel vizsgáltuk át a területet, és egyelőre nem találtunk több alagutat – nyilatkozta. - Drónokkal is követjük nemcsak a migránsok mozgását, hanem a talaj vagy a növényzet változását is figyelni tudjuk.”
A fokozódó nyomás miatt további erőket csoportosított a rendőrség a déli határra, tudta meg a Ripost. Az elmúlt négy hét alatt ötszörösére nőtt a hazánk területére bejutni próbáló illegális migránsok száma.

Fotó: police.hu

Folyamatosan új módszerekhez folyamodnak a migránsok, akik továbbra is próbálkoznak a kerítés átvágásával és a Dunán vagy Tiszán való átjutással is. A szerb határ melletti települések boltjaiban például felvásárolták már az összes gumicsónakot.
Szilassi-Horváth Jenő rendőrezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti vezetője kihangsúlyozta:

”Folyamatos elemző tevékenységet végzünk, igyekszünk előre prognosztizálni, hogy mi vár ránk az elkövetkezendő hetekben. Ez alapján tudunk előre tervezni, amennyiben szükséges, változtatni a létszámot. Az elmúlt időszakban további erőket csoportosítottunk át„ – tájékoztatta a -ot az ezredes, aki emlékeztetett arra, hogy az évnek ebben a szakaszában korábban is nagyobb mozgás volt megfigyelhető, az időjárás hidegre fordulásával egyidőben. Hozzátette: szerb kollégáikkal jó kapcsolatot ápolnak, közösen lépnek fel a határsértők ellen.

Egyértelműen új migránsáradatra utal, hogy a hét közepén is másfél nap alatt összesen 180 migráns próbált meg bejutni Magyarországra. Csongrád és Bács- Kiskun megye felől érkeznek a legtöbben.

Fotó: police.hu

Szerdán fél nap alatt 29 illegális bevándorlót fogtak a katonák és a rendőrök a Bács-Kiskun megyei határszakaszon, de Csongrád megyében ennél rosszabb volt a helyzet: ott 33 határsértő próbált meg illegálisan bejutni az országba, mindössze négy és fél óra alatt.

fotó: police.hu

A migránsok szíreknek, törököknek, vagy pakisztáni állampolgároknak vallották magukat, de a 62 ember közül egyik sem tudta igazolni a személyazonosságát, ahogy azt sem, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!