2 éve

A német belügyminiszter szerint kritikus a migránshelyzet

Egy kiszivárgott jelentés szerint nagyjából 13 ezer fő igyekszik az EU belseje felé a balkáni migrációs útvonalon. Kritikus a migrációs helyzet a Nyugat-Balkánon, és a tél beálltával egyre inkább romlik – mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Bild című német lapnak hétfőn.

A Bild hírportálján közölt összeállítás szerint a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa kiemelte, hogy Németország nem hagyja magára a migráció gondjával az Európai Unió külső határán fekvő országokat. A szövetségi katasztrófavédelmi szolgálat (Technisches Hilfswerk – THW) „helyben nyújt sürgős segítséget” – mondta Horst Seehofer.

Görög helyzet

A minisztert azzal összefüggésben kérdezték, hogy eljutott a laphoz a tárca egy belső használatra készült jelentése, amely szerint az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon egyre több olyan ember tartózkodik, akik azzal a szándékkal érkeztek a térségbe, hogy eljussanak az Európai Unió nyugati részébe és menedékjogot szerezzenek.

Görögországban az ilyen személyek részéről az idén december közepéig 69 500 illegális határátlépést regisztráltak, ami meghaladja a tavaly egész évben regisztrált 48 500-at. Azonban az érkezők számának emelkedése nem jár együtt a menedékjogi kérelmek számának emelkedésével, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek tovább akarnak menni a balkáni migrációs útvonalon.

A térség országaiban 2017-hez és 2018-hoz képest is emelkedett az illegális határátlépések száma – áll a bizalmas jelentésben, amely szerint nagyjából 13 ezer fő igyekszik az EU belseje felé a balkáni migrációs útvonalon.

Német segítség a Balkánon

A német belügyminisztérium szervezésében a THW egy 18 szakértőből álló egységet küldött december elején Bosznia-Hercegovinába. A főváros, Szarajevó környékén fekvő Blazujnál építenek egy tábort, a többi között a víz-, és az energiaellátás kiépítésével foglalkoznak. A német kormány 663 ezer euróval (220 millió forint) támogatja a január végéig tartó küldetést – írta a Bild.

Ugyancsak december elején a német belügyi tárca szervezésében 55 kamion érkezett Athénba, a többi között 750 meleg takaróval, csaknem 10 ezer matraccal, párnával és paplannal, ötezer tábori ággyal és 30 ezernél is több garnitúra ágyneművel megrakodva. A szállítmány értéke 1,56 millió euró, és a görög szigetekről a szárazföldre átszállított menedékkérők ellátását szolgálja.

A Szíriában található Idlib városából eközben újabb menekülthullám indult útnak – írja a Euronews. A folyamatos harcok és légicsapások következtében az utóbbi néhány napban csaknem 100 ezer ember hagyta el az otthonát. A damaszkuszi kormányerők december 19-én támadást indítottak a felkelők utolsó szíriai bázisának számító Idlib ellen. Erdogan török elnök kijelentette, hogy az országa nem képes több menekültet befogadni. „Európa meg fogja érezni az újabb migránshullámot” – emelte ki. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország és Kína, élve a vétójogával, megakadályozta a Szíriának szánt segélyről szóló BT-határozat elfogadását. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint a két ország kegyetlen döntést hozott. Az orosz ENSZ-nagykövet ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy sokat javult humanitárius helyzet Szíriában.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!