2 éve

Tárt karokkal várja az egykori ISIS harcosokat és családjaikat Koszovó

Legutóbb 110 főt egy éjszakai repülővel szállítottak Pristinába, majd a férfiakat titokban a Podujeve börtönbe küldték, a nőket és gyermekeket pedig orvosi és pszichológiai vizsgálatra a Vranidol központba.

Koszovó az Iszlám Állam “előretolt helyőrsége” lehet – írta két évvel ezelőtt a Focus.de. A szaúdiak prédikátorokat küldtek oda, akik az

iszlám radikális, vahhabita hittételeit terjesztik. A 11 éve létező államot részint Brüsszel, részint Törökország és más muzulmán országok is támogatják, hiszen az ország lakosságának mintegy 90%-a szunnita muszlim. Koszovó most tárt karokkal várja az ISIS harcosokat, családjaikkal együtt – írta a Deutsche Welle.

A szíriai kurd táborokban élő több ezer harcos visszafogadását eddig szinte minden európai ország megtagadta, kivéve Koszovót. Mensur Hoti közbiztonsági igazgató elmesélte a német újságírónak, hogy a foglyok közül 110 főt egy éjszakai repülővel szállítottak vissza Pristinába. Ők olyan koszovói állampolgárok voltak, aki harcolni mentek a közel-keletre. A pristinai repülőteret lezárták amikor a 32 nőt és 74 gyermeket is visszahoztak Koszovóba, majd tompított fényszórót használó buszokkal elszállították őket. A férfiakat első lépésben a Podujeve börtönbe küldték, nőket és gyermekeket orvosi és pszichológiai vizsgálatra a Vranidol központba.

„A visszatérőkkel folytatott munka legnehezebb része még hátra van, ez pedig az ideológiai kezelés” – mondta Hoti. A DW találkozott Vlora-val is, aki 17 éves korában azt hazudta az apjának, hogy Törökországba megy nyaralni, valójában Szíriába szökött. Azóta három harcos felesége volt és kétszer lett özvegy. “A kicsi soha nem fogja megismerni apját. Közel

voltam, amikor meghalt. Egy rakéta találta el” – mondta Vlora. Volt olyan időszak az életében, amikor már semmilyen élelmük nem maradt: kínjukban füvet ettek. Amikor hazaértek, a gyermek olyan gyenge volt, hogy nem tudott lábra állni.

Valbona Tafilaj ismeri Vlorat és a többi visszatérőt. 20 pszichológusból és pszichiáterből álló csapattal Tafilaj megpróbálja a visszatérőket, visszailleszteni a koszovói társadalomba. Fatos Makolli az ország antiterrorista vezetője szerint körülbelül 400 koszovói harcolt az ISIS kötelékében. Habár igyekeznek őket és családjaikat hazahozni, akikről be tudják bizonyítani, hogy embereket öltek, vád alá helyezik. 2014 óta több mint 150 ISIS-támogatót tartóztattak le és több mint 80-at ítéltek el.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!