Létrehozva: 2019.10.28.

Salvini elsöprő győzelmet aratott a hétvégén

A vártnál is nagyobb győzelmet aratott az ellenzéki jobboldali koalíció Umbriában a regionális választáson – írja a Reuters. Az esti exit poll eredmények szerint a három főbb jobboldali párt, Salviniék, az Olasz Testvérek és Berlusconi Forza Italia nevű szervezetének közös jelöltjei 56,5-60,5 százalék közötti eredményt érhettek el. 20 tartományból már tízet a Liga és szövetségesei vezetnek Olaszországban.

A vártnál is nagyobb győzelmet aratott az ellenzéki jobboldali koalíció Umbriában a regionális választáson – írja a Reuters. A hétórás, még az este 11 órai urnazárás előtti exit poll adatok szerint Donatella Tesei, a Liga szenátora lesz Umbria új vezetője. Tesei a három főbb jobboldali párt, Salviniék, az Olasz Testvérek és Berlusconi Forza Italia nevű szervezetének közös jelöltjeként 56,5-60,5 százalék közötti eredményt érhetett el. A kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt összefogásának jelöltje Vincenzo Bianconi 35,5-39,5 százalék között szerepelt. A jobboldal eredménye még a májusi EP-választási eredményüket is 5-9 százalékkal meghaladhatja a régióban.

Salvini és Umbria új vezetője Tesei.

Bár a magyar liberális médiumok az olasz kormányból való nyári távozása után már temették Matteo Salvinit, az umbriai eredmények valójában a Liga további erősödéséről árulkodnak. A Perugia-központú, közép-olaszországi régiót ugyan csak kevesebb mint egymillióan lakják, de ez a választás a régió méretét meghaladó jelképes erővel bírt. Ennek több oka van: egyrészt, Umbriát a hetvenes évek óta megszakítás nélkül a baloldal vezette. Másrészt, most először mondhattak véleményt a választók az ötcsillagos-baloldali kormány munkájáról. Ráadásul ezt egy olyan régióban tették, amelyet a korábbi baloldali vezetés súlyos korrupciója, valamint tízszázalékos munkanélküliség jellemzett. Utóbbi kapcsán még a Financial Times is arról írt, hogy ezt a jelenséget az olasz választók egy része a bevándorlással együtt kezeli.

Fontos megjegyezni, hogy Salvini ellenzékbe vonulva sem adta fel migrációs és adócsökkentési politikáját, miközben az egyre egységesebb olasz jobboldal komoly nyitottságot mutat a magyar családpolitika egyes elemeinek átvételére is.

A pártelnök egyébként a helyszínen, egy perugiai szállodában várta az eredményeket, amely nemcsak az állandó „vidékjárásába” illeszkedik, hanem éles kontrasztot mutat a római elitpolitikával szemben is. Salvini első reakciójában arról beszélt, hogy „a történelmet írtak”.

Umbriával tartományi választássorozat veszi kezdetét, amely január végén a szintén hagyományosan baloldali Emilia Romagnában folytatódik, majd további hat régióban. Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy ha a 20-ból jelenleg 10 tartományt vezető Liga továbbiakat szerez, ez a Conte-kormány bukásához vezet.

Az olasz sajtó viszont a Salvini jobbkezének tartott Giancarlo Giorgettit idézi, aki szerint a Liga esetleges előretörésével szemben az M5S-PD, csakhogy továbbra is elkerülje a parlamenti választásokat, újabb politikai trükkhöz folyamodhat: belső puccsal félreállíthatja Giuseppe Contét, akinek utódja Mario Dragi az Európai Központi Bank elnöke lehetne.

origo.hu

Testőrök között lapító, félelmében hasmenést kapó Magyar Péter és társai - itt vannak a legújabb mémek!

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

borsonline.hu

Rettenetes hírt kapott a mindkét szemétől megfosztott kemecsei édesanya

hirtv.hu

Láncreakció – Célkeresztben az atomerőművek + videó

metropol.hu

Házasság első látásra: Andris a tenyerén hordozza Petrát – Itt a bizonyíték

mandiner.hu

Ady Endre. Micsoda nagy költő, micsoda hitvány ember!

origo.hu

Félmeztelenül fotózták a Miss Balaton győztesét

mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában