5 éve

Életmentő találmány egy kisfiútól!

Megmentheti a forró autóban hagyott gyerekeket és állatokat egy tízéves kisfiú találmánya! Az ötlet azután született, hogy a kis feltaláló szomszédságában egy hat hónapos csecsemõ így halt meg.

Még csak ötödik osztályos a texasi kisfiú, ám folyton feltalál valamit.

A kis Bishop Curry készített már házi katapultot és ping-pong labda ágyút is. A só nélküli jégmentesítés is foglalkoztatja, de

most egy olyan eszközzel rukkolt elő, amivel rengeteg emberen segíthet!

Tavaly nyáron meghívást kapott egy balesetmegelőzési konferenciára és édesapjának köszönhetően - aki a Toyotánál dolgozik - az autók biztonsági vizsgálatain is részt vehetett. Ekkor támadt az ötlete, hogy szeretne készíteni egy eszközt, ami megmenti a forró autóban hagyott gyerekeket.

Texasban nagyon gyakran halnak meg felforrósodott autóban hagyott gyerekek. Az új találmányát egy közelben lakó hat hónapos kislány halála ihlette, ugyanakkor a kis Curry is veszítette már el közeli hozzátartozóját, a nagypapáját. Mint nyilatkozta egy helyi lapnak: tudja, milyen érzés elveszíteni egy családtagot!

A beszédes nevet kapott eszközt, az Oasis-t (Oázis) a gyerekülés, vagy az autó ülésének a támlájára kell helyezni

Fotó: maxisciences.com

Az eszköz működése egyszerű: folyamatosan méri az autó belső hőmérsékletét, és ha túlságosan melegnek ítéli meg, automatikusan bekapcsolja a kocsi légkondicionáló berendezését. A szerkezet emellett jelez is a hatóságoknak, a szülőknek vagy az autó tulajdonosának, hogy túl forró az utastér! Így még időben a kocsiban hagyott gyermek vagy háziállat segítségére siethetünk.

A találmányt szeretnék szabadalmaztatni és a sorozatgyártását beindítani. Idősebb Bishop Curry is bekapcsolódott a jogi eljárásba. Az interneten már beindult a befektetéshez szükséges pénz összegyűjtése, ami a támogatók felajánlásainak köszönhetően jól halad. Így már szinte biztos, hogy az Oasis nemsokára a boltok polcaira kerül, reméljük, itthon is!

  Fotó: Twitter

Csaknem kétszer is tragédia történt Magyarországon az elmúlt napokban!

Egy anyuka békésen vásárolgatott egy fóti áruházban, miközben kétéves gyermeke őrizetlenül maradt az autóban, úgy, hogy odakint 28-30 fokos forróság volt. 

- Mindenki csak nézett: egyik pillanatról a másikra rendőrök lepték el a boltot - mesélte a drámai pillanatokban éppen ott vásároló szemtanú. - Kiderült, hogy egy asszonyt keresnek, aki a 2 éves gyermekét a parkolóban álló kocsijában hagyta.

A Blikk szerint a nő azzal védekezett, hogy nem akarta felébreszteni a kicsit.

A test nem tudja leadni a hőt, így hőpangás alakul ki. Egy napon álló autóban akár 15-20 perc alatt is végbe mehet ez a folyamat – magyarázta dr. Kóczán István belgyógyász. - Egy kisgyereknél a hőszabályozás még nem tökéletes, gyorsan fellép az elektrolitzavar, szívritmuszavar is kialakulhat, de végzetes is lehet a trauma.

Hétfőn egy másik nő a Pólus Center parkolójában, ugyancsak az autójában hagyta 5 éves gyermekét. Szerencsére a tűző napon parkoló, bezárt autóban ülő kisgyermeket észrevették, a helyszínre kiérkező rendőrök pedig azonnal intézkedtek: betörték az autó ablakát és kimentették a kicsit a felforrósodott autóból.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!