5 éve

Egy mécses a forradalom hősi halottaiért - így is megemlékezhetünk '56-ról

Habár a hivatalos nemzeti ünnepnap, október 23-a elmúlt, még bõven van alkalom a forradalomról való megemlékezésre.

A kerek évfordulón eddig is sokféleképpen róhattuk már le tiszteletünket a nemzeti hősök előtt, de még mindig bekapcsolódhatunk a szervezett akciókba.

Az '56-os Emlékbizottság most november 4-ére helyezi a hangsúlyt: az említett napon többek között egy szál gyertya meggyújtására buzdítanak este 7 órakor.

Éppen 60 éve, hogy a budapesti diákok egyetemről kiinduló tüntetéséből fegyveres felkelés lett, és annak is, hogy november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélkül háborút indítottak az ország ellen. A hatalmas túlerővel szembeni harcot a szovjetek pár napon belül leverték, és az október 23-tól november 11-ig tartó magyar forradalom záróakkordja egy szomorú szám: 2652 magyar áldozat lett.

Az 56-os Emlékbizottság most arra buzdít mindenkit, hogy a forradalom és szabadságharc leverésének napján, november 4-én este 7 órakor gyújtsunk egy mécsest hősi halottaink emlékére, és helyezzük el ablakainkban, köztereinken. Schmidt Mária, az 1956-os Emlékév kormánybiztosa, az 1956-os Emlékbizottság társelnöke azt mondta: "Legyen ez egy országos megemlékezés, egy egyszeri gesztus, ami kifejezi azt a hálát, azt a köszönetet, amit érzünk, és amivel tartozunk azoknak, akiknek ezt a szabadságot köszönhetjük"

Schmidt Mária azt is hangsúlyozta: a szabadság és a függetlenség iránti elkötelezettség és vágy 1956-ban és ma, 2016-ban is összekovácsolja a nemzetet. Felhívta még a figyelmet arra is, hogy az 1956-os Emlékév során olyan emberek teljesítményét kívánják felmutatni, akik "nem készültek hősöknek, de a történelem egy adott pillanata választás elé állította őket, és akkor meghozták azt a döntést, hogy harcolnak a szabadságért és a függetlenségért."

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!