7 éve

Újabb és újabb érettségi botrányok

Tétellopás, elõre lepacsizott feladatsor, szivárogtatás. Az elmúlt években még az is elõfordult, hogy figyelmen kívül kellett hagyni a rendben megírt érettségire adott osztályzatot. Idén vajon lemegy minden rendben?

A 90-es évektől szinte minden évben balhé övezte az írásbeli érettségiket, ám az igazi nagy botrányok a rendszerváltás idejére estek.  

1989 - kiszivárognak a feladatok

Budapesten és környékén idő előtt kiszivárogtak a matematika tételek. A lehetetlen jogi helyzeten érdekes döntéssel lett úrrá az illetékes minisztérium, abban az évben ugyanis nem értékelték a már megírt matematika érettségiket, az érettségi bizonyítványokba az év végi matematikajegy került. 

1990 – újság címlapjáról vigyorognak a tételek

Egy nappal a megmérettetés előtt egy napilap nyilvánosságra hozta a tételeket. A botrány az előző évben történtek miatt nem okozott túl nagy felháborodást. A diákok viszont reménykedtek, hogy ismét az év végi jegyük kerülhet az érettségi bizonyítványba. Pechjük volt, nem így történt.

1993 – idő előtt kibontják a tételeket rejtő borítékokat

Egyes oktatási intézményekben már az érettségi előtti napon kinyitották a nyelvi tételsort tartalmazó borítékokat. Nem lehetett igazolni, hogy a felbontás és a vizsga között ki férhetett hozzá a boríték tartalmához. Sokak szerint a borítékokat szándékosan bontották ki, az érintett intézmények diákjai mindenesetre új tételeket kaptak.

 

1995 – összecserélik a matek és a magyar tételsorokat

Ebben az évben az Országos Felsőoktatási és Felvételi Iroda tévedése kavarta fel a kedélyeket. Somogy megyében

nem az aznapra szóló magyar, hanem a másnap érvényes matematika tételeket adták oda az iskoláknak.

Volt is meglepetés, amikor a magukat szétizguló érettségizők pontban 8 órakor kibontották a nekik kiosztott borítékokat, hiszen magyar helyett matek feladatok sorakoztak bennük. Ad-hoc döntés született: az érettségizőknek meg kellett írniuk a dolgozatot. Később kiderült, hogy az iskolák maguk dönthetnek arról, hogy osztályozzák-e a furcsa körülmények közt megírt tételsort. Az ügy egyszemélyi felelőse a Felvételi Iroda egyik munkatársa lett, el is bocsátották az állásából. 

1996 - megoldhatatlan matematika feladatok kerülnek a rendszerbe

Adminisztratív hiba került a matematika tételsorba, ami miatt megoldhatatlanná váltak a feladatok. Az Országos Felsőoktatási és Felvételi Iroda még időben intézkedett, értesítették összes iskolaigazgatót, így időben javították a hibát. Végül az érettségi rendben lezajlott. 

1997 - illegális helyszínen írt dolgozatokat érvénytelenítenek

Egy budapesti gimnázium - nem tudni miért - nem a megadott helyen íratta érettségizendő diákjaival a feladatokat, hanem egy általános iskolában. Ez talán még nem lett volna akkora gond, de az általános iskolának nem volt működési engedélye. Így az ott megírt dolgozatok is érvénytelennek számítottak. Újra vizsgáztatták a diákokat, nem kis csalódottságot okozva ezzel. Hiszen a tanulók becsülettel írták meg már az első vizsgadolgozatot is, készültek rá és izgultak a jó jegyekért - mint utólag kiderült, fölöslegesen. 

1998 - rádió kürtöli világgá a megoldásokat

Alig néhány perccel, hogy a vizsgázók nekiállhattak az írásbeli matematika tételek kidolgozásnak, az egyik rádióadó élő adásban adta közre a megoldásokat. Bár a magyar mobilhálózat ekkor még gyerekcipőben járt, sokakban felmerült a gyanú, hogy a rádióműsor esetleg vizsgázókat segített.

 

2002 - nem szerepel a könyvben a vers, amiről írni kell

A magyar írásbeli feladatok egyikében Radnóti egy olyan versét kellett elemezniük a diákoknak, ami a szöveggyűjtemények nagy részében nem szerepelt. Így a tanárok kénytelenek voltak fénymásolni az adott verset. Ebben az évben nem csak a fénymásolás volt szabálytalan, több iskolában is előbb bontották fel a tételsort.

2003 - egy héttel előrehozzzák a nyelvi érettségit

Többszázezer diák életét keserítette meg a furcsa helyzet mely miatt a kihírdetett időponthoz képest végül egy héttel korábban kellett megírni a nyelvi érettségit.  

2005 - összeomlik a kétszintű vizsgarendszer

A  kísérleti jellegű új, kétszintű érettségi első próbája csúfos kudarcba fulladt ebben az évben. Ugyanis a világháló révén már jóval az érettségi vizsga előtt felkerült a netre az irodalom, a matematika és a történelem tételsor

Végül, de nem utolsó sorban

Az érettségi vizsgákhoz kötődő botrányokért nem mindig a hivatalok felelősek. Számtalan alkalommal maguk a diákok csinálnak balhét.

Előfordult már érettségi napján bombariadó, telefonos fenyegetés, zsarolás.

Az elkövetők nyilván bele sem gondolnak abba, hogy a rendzavarásból sokkal nagyobb bajuk lesz, mintha végigülnék azt a 4 órát és megpróbálnának legalább valamit papírra vetni. Reméljük, idén minden érettségiztető iskolában kellemetlenségek nélkül lezajlanak majd a vizsganapok.

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szandi elhagyta az országot, percekig zokogott

vg.hu

Törölte a Wizz Air a járatukat, ezer euró ráfizetéssel jutott haza egy magyar házaspár

borsonline.hu

Egy pillanat alatt odalett 3 fiatal élete: borzalmas baleset történt Fejér megyében

vg.hu

Orosz olajat szállító tankert fogott az amerikai parti őrség

life.hu

Kiderült, mikor lélegezhetünk fel: eddig marad a rekkenő hőség

vg.hu

Újabb dízelbotrány Németországban

mandiner.hu

Itt támadhatja meg Putyin a NATO-t, ha kitör a világháború

mindmegette.hu

Durva átalakulás: Horváth Gréta előtte-utána fotót posztolt közel 20 kilós fogyásáról

ripost.hu

Brutális kánikula: tévedett az időjárás-előrejelzés

ripost.hu

Újra áll a bál: Most ezért balhézik egymással Suzy és Jolly

ripost.hu

Igazi csoda: Így van most a terézvárosi házomlásban megsérült táncosnő

ripost.hu

„Megszakad a szívem” - megfulladt egy 22 éves lány és két kistestvére

További cikkek

POLITIK

A magyarok négyötöde szerint Orbán Viktor a béke pártján áll

POLITIK

Belvárosi épületomlás: súlyos sérüléssel vitték kórházba a fiatal nőt

POLITIK

Dugódíjat akar Karácsony Gergely

POLITIK

Orbán Viktor válaszolt 44 EU képviselőnek. Csakhogy értsék

POLITIK

Karácsonyék kiszorítanák az autósokat Budapestről, és behoznák a birkákat

POLITIK

A fürdőkád mögött dugták el a lényeget: lebukott a társkeresőn gazdagodó párocska

POLITIK

Szijjártó: Mi az adócsökkentések kormánya vagyunk

POLITIK

Elszólta magát a baloldali politikus, korlátozások várhatók a budapesti távfűtésben