Létrehozva: 2020.03.09.

1 millió 300 ezret fizetnek annak, aki hagyja magát megfertőzni a koronavírussal

Egy brit kutatóintézet 3500 fontot, azaz átszámítva mintegy 1 millió 300 ezer forintot fizet annak, aki hajlandó engedni, hogy megfertőzzék koronavírussal. Erre az új oltóanyag kifejlesztése miatt van szükség.

A londoni Queen Mary BioEnterprises Kutatóközpont 24 embert toboroz az új oltóanyag kipróbáláshoz.

A halálos vírusnak – amely világszerte már több mint 3800 ember halálát okozta meg – két gyengébb törzsét fogják beinjekciózni az önként jelentkezőkbe, hogy a koronavírushoz hasonló megbetegedést idézzenek elő. Mindenekelőtt a légzőszervekre gyakorolt hatást akarják vizsgálni.

A pénz megszerzéséhez a résztvevőknek két hétig karanténban kell maradniuk, és diétázniuk kell. Nem találkozhatnak másokkal és tilos a testmozgás is.

A kísérletben részt vevő orvosok védőruházatot és speciális légzőkészüléket viselnek majd.

A tesztelés egy 2 milliárd dolláros globális kutatás részét képezi, a cél az oltóanyag mielőbbi kifejlesztése.

Nemcsak Nagy-Britanniában a legtöbb megbetegedést regisztráló Washington államban, az USA-ban is megkezdték önkéntesek toborzását az új oltóanyag kipróbálására.

A seattle-i kutatók oltási kísérlete várhatóan április végén kezdődik és 14 hónapot vesz igénybe, de az önkénteseknek náluk nem kell karanténba vonulniuk. Viszont a nagy-britanniai összegnek ők csak a töredékét, összesen 1100 dollárt, vagyis mintegy 400 000 forintot kapnak.

Az összes potenciális oltóanyag kezdeti stádiumban van, ami azt jelenti, hogy embereken még nem vizsgálták őket.

Évekbe telik a betegségek kezelésének új kidolgozása, mivel az új gyógyszereket különböző kötelező szakaszokban, előírt módon kell megvizsgálni, például a lehetséges mellékhatások miatt.

Általában emberek ezreinek kell részt venniük a klinikai kutatási szakaszban, hogy figyelemmel kísérjék a oltóanyag tolerálhatóságát és hatékonyságát.

Állítólag az Egyesült Királyság kormánya megvizsgálta a 100 000 halálos áldozat lehetőségét is. A brit kormány szóvivője kijelentette, hogy a „tudományosan elképzelhető legrosszabb lehetőséget„ is meg kell vizsgálniuk.

A vírusfertőzés megelőzésére szolgáló vakcinák elölt, legyengített kórokozókat, vagy csak azok egyes részeit tartalmazzák. Ezek a testbe kerülve cselekvésre késztetnek bizonyos immunsejteket, amelyek ontani kezdik az adott kórokozóra specifikus, úgynevezett antitesteket. Az antitestek a véráramban nagy tömegben cirkulálnak, és „elfogják”, semlegesítik a vírusokat. Amíg jelen vannak, adott vírus éles támadásait képesek úgy visszaverni, hogy az érintett nem fertőződik meg, védettséget élvez.

Az előrehaladott kutatások ellenére nem tartják valószínűnek, hogy a tömeges méretekben alkalmazható oltóanyag még az idén rendelkezésre állhat. A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint nem valószínű, hogy az új típusú koronavírus okozta jelenlegi járvány időtartama alatt elkészül a vírus elleni oltóanyag.

Sir Patrick Vallance főtanácsadó a BBC rádió pénteki hírműsorában kijelentette: az oltóanyaggyártás jelentősen fejlődött az elmúlt néhány évben, a munka sokkal gyorsabbá vált, és nem észszerűtlen várakozás az, hogy egy-másfél év múlva lesz oltóanyag az új koronavírus ellen is. Sir Patrick szerint ez figyelemreméltó, mivel korábban ugyanez akár húsz évig is eltartott volna. Hozzátette ugyanakkor: nem számol azzal, hogy a mostani járvány kezeléséhez időben, és a járvány méretének megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll majd az oltóanyag.

A brit kormány tudományos főtanácsadója a pénteki BBC-műsorban kijelentette: összességében, az új koronavírus fertőzötteinek teljes számára vetítve, ami sokkal magasabb lehet a hivatalos adatoknál – a halálozási ráta valószínűleg egy százalék, sőt jó eséllyel ennél alacsonyabb.

A koronavírus-fertőzés halálozási rátáját firtató kérdésre a kormánytanácsos elmondta, hogy ez szinte teljesen a beteg életkorától függ, és még inkább attól, hogy az idősebb fertőzötteknek van-e egyéb, krónikus jellegű betegségük. Sir Patrick Vallance szerint a gyermekek körében gyakorlatilag zéró a halálozási arány, a nyolcvan évnél idősebb páciensek esetében viszont 8 százalék körüli. Hozzátette: az életkorral párhuzamos emelkedés még sokkal meredekebb hosszabb ideje tartó krónikus betegségek esetén.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

"Mindenben jól néz ki" - Palvin Barbi megőrjíti rajongóit

ripost.hu

„Nem akarom túlnőni Lacit” – Lukács Laci miatt nem akarta vállalni a Kincsvadászokat a Tankcsapda dobosa

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein