Létrehozva: 2016.05.23.

Ezen buknak le a szamócanepperek!

Tényleg õstermelõtõl veszel magyar gyümölcsöt? Piaci ellenõrzésre mentünk a kormányhivatal embereivel: eláruljuk, mit figyelj, hogy ne verjenek át!

Javában tombol az eperszezon: a legtöbb piacon és zöldségesnél már magyar szamócát is árulnak - a görögnél  drágábban. A vevők viszont inkább a magyar gyümölcsöt keresik, mert annak illata és íze is van. De hogyan tudjuk megkülönböztetni a kettőt?

A csalók kiszűrését a hatóságok is komolyan veszik: éppen ezért kísértük el a a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal hatósági ellenőreit egy piaci ellenőrzésre.

Így néz ki egy ellenőrzés a gyakorlatban

A hivatal munkatársai egy rövid reggeli értekezlet után együtt indulnak a kecskeméti piacra: még a parkolóban egyeztetjük, hogy ki merre indul és elsősorban kikre figyel.

Az is gyanús, ha valakinél túl sokféle áru van a pulton - egy őstermelőnek ilyenkor még ritkán van 2-3-féle terménynél nagyobb választéka. De azt is figyeljük, hogy kinél mennyi áru van: egy termelő nem jön ki fél vagy egy láda szamócával, aki viszont vásárolja, az ilyenkor még nem ruház be 8-10 ládányi gyümölcsre

- avat be a szempontokba Cseh Tamás, a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője.

Ha valahol gyanúsat észlelnek, elkérik a termelő papírjait: ebből azonnal látják, hogy szerepel-e az igazolványában az a termény, amit árul. Akinél valami nincs rendben, attól elkérik ez elérhetőségeit és egy későbbi időpontban a földjén tartanak helyszíni ellenőrzést.

8-10 termelőnél többet nincs értelme ellenőrizni, mert addigra elterjed a hírünk a piacon

- mosolyog a hivatal munkatársa, és valóban: hirtelen gyanúsan sok lesz a gazdátlan vagy gyorsan bezárt pult.

A helyben maradt árusok többsége készségesen szedi elő a papírjait: a nagy részüknél csak apró hiányosságokat találnak, amikre szóban hívják fel a figyelmüket. Az ellenőrzés végére felvett 10 jegyzőkönyvből 4 problémás eset születik, de az arány csak annak köszönhető, hogy eleve csak azokhoz lépnek oda, akiknél látnak valami furcsát.

A vevők is örülnek nekik

Bár az messziről látszik, hogy egy hivatali ellenőrzés hallatán a legtöbb embernek összeugrik a gyomra, a tisztességes árusok örülnek neki, mert így az ő üzletüket sem rontják a csalók.

Egy kismama pedig kifejezetten örül a hatósági munkatársainak: arról érdeklődik, hogy a permetezési naplókat is elkérik-e a szakemberek. (A válasz: ezúttal nem, mert azt a Növényegészségügyi Főosztály emberei külön szokták ellenőrizni, de vásárlók szempontjából a lényeg, hogy a hivatal ezt is figyeli.)

Erre figyelj a piacon

Egy valódi őstermelő pultján kevés fajta áru van, és szezonban mindegyikből nagyobb mennyiség.

A zöldségek és a gyümölcsök általában nincsenek méret és alak szerint szétválogatva: a hagymában és a krumpliban például keverednek a kisebb és nagyobb darabok.

Természetesen szabad olyat csinálni, hogy valaki a saját termékei mellett máshonnan származó dolgokat is árul, de ezt csak kisvállalkozóként teheti meg, őstermelőként, sokkal kedvezőbb adózási szabályok szerint nem. Idei évi fontos jogszabályi változás, hogy őstermelők ugyanazt  a terméket  azonos helyen és időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként már nem értékesíthetik, nem keverhetik a saját és az esetlegesen vásárolt árut.  

Amit az eper szempontjából nagyon nehéz megállapítani, az az, hogy valaki esetleg keveri a drága magyar és sokkal olcsóbb külföldi árut: ezt még a hivatal ellenőrei is csak a kisvállalkozóknál a származási bizonyítványok átböngészésével tudják lebuktatni.

Erről szól a szabályozás

2014-ben kezdődött az őstermelők ellenőrzése, korábban gyakorlatilag mindenki azt csinált, amit akart. Mi is meglepődünk, de az őstermelők nagyon örültek az ellenőrzéseknek, hiszen a csalók az ő üzletüket is rontják.

- meséli Cseh Tamás főosztályvezető.

Azóta egy-egy zöldség vagy gyümölcs szezonjában rendszeresek az ellenőrzések és a tapasztalatok alapján a vonatkozó kormányrendeletet is módosították.

A legfontosabb szabály, hogy csak maga az őstermelő árusíthat és csak azt, amit igazoltan ő maga termel, tehát szerepel az őstermelői adatlapján és a területe is megvan hozzá

- folytatja Cseh Tamás.

Nem történhet tehát olyan, hogy valakinek van szamócája, vagy uborkája és a nagybani piacon vásárol mellé még mondjuk répát vagy újkrumplit - így lehet követni, hogy ne keveredjenek össze az őstermelőktől és a nagy gazdaságokból származó termények.

A pultra  - akár egy kartonpapírra - ki kell írni az őstermelő igazolványa számát  és azt „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot is. Nemsokára elkészül az a mobiltelefonon is használható applikáció, amellyel akár a vevők is lekérhetik egy-egy termelő adatait, azaz utánanézhetnek, hogy tényleg termel-e olyan gyümölcsöt, amit éppen árusít. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PANASZKÖNYV

A második gyermek is belehalt a népszerű üdítőitalba

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor

MANI

10 dolog, amivel érdemes tisztában lenni a lakásbiztosításokkal kapcsolatban

MANI

Újabb csomagolóanyagokat tiltana be az EU

MANI

Az Év Magyar Autója 2024: Íme, a nyertesek