tóth gabi
Tényleg õstermelõtõl veszel magyar gyümölcsöt? Piaci ellenõrzésre mentünk a kormányhivatal embereivel: eláruljuk, mit figyelj, hogy ne verjenek át!
Javában tombol az eperszezon: a legtöbb piacon és zöldségesnél már magyar szamócát is árulnak - a görögnél drágábban. A vevők viszont inkább a magyar gyümölcsöt keresik, mert annak illata és íze is van. De hogyan tudjuk megkülönböztetni a kettőt?
A csalók kiszűrését a hatóságok is komolyan veszik: éppen ezért kísértük el a a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal hatósági ellenőreit egy piaci ellenőrzésre.
A hivatal munkatársai egy rövid reggeli értekezlet után együtt indulnak a kecskeméti piacra: még a parkolóban egyeztetjük, hogy ki merre indul és elsősorban kikre figyel.
Az is gyanús, ha valakinél túl sokféle áru van a pulton - egy őstermelőnek ilyenkor még ritkán van 2-3-féle terménynél nagyobb választéka. De azt is figyeljük, hogy kinél mennyi áru van: egy termelő nem jön ki fél vagy egy láda szamócával, aki viszont vásárolja, az ilyenkor még nem ruház be 8-10 ládányi gyümölcsre
- avat be a szempontokba Cseh Tamás, a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője.
Ha valahol gyanúsat észlelnek, elkérik a termelő papírjait: ebből azonnal látják, hogy szerepel-e az igazolványában az a termény, amit árul. Akinél valami nincs rendben, attól elkérik ez elérhetőségeit és egy későbbi időpontban a földjén tartanak helyszíni ellenőrzést.
8-10 termelőnél többet nincs értelme ellenőrizni, mert addigra elterjed a hírünk a piacon
- mosolyog a hivatal munkatársa, és valóban: hirtelen gyanúsan sok lesz a gazdátlan vagy gyorsan bezárt pult.
A helyben maradt árusok többsége készségesen szedi elő a papírjait: a nagy részüknél csak apró hiányosságokat találnak, amikre szóban hívják fel a figyelmüket. Az ellenőrzés végére felvett 10 jegyzőkönyvből 4 problémás eset születik, de az arány csak annak köszönhető, hogy eleve csak azokhoz lépnek oda, akiknél látnak valami furcsát.
Bár az messziről látszik, hogy egy hivatali ellenőrzés hallatán a legtöbb embernek összeugrik a gyomra, a tisztességes árusok örülnek neki, mert így az ő üzletüket sem rontják a csalók.
Egy kismama pedig kifejezetten örül a hatósági munkatársainak: arról érdeklődik, hogy a permetezési naplókat is elkérik-e a szakemberek. (A válasz: ezúttal nem, mert azt a Növényegészségügyi Főosztály emberei külön szokták ellenőrizni, de vásárlók szempontjából a lényeg, hogy a hivatal ezt is figyeli.)
Egy valódi őstermelő pultján kevés fajta áru van, és szezonban mindegyikből nagyobb mennyiség.
A zöldségek és a gyümölcsök általában nincsenek méret és alak szerint szétválogatva: a hagymában és a krumpliban például keverednek a kisebb és nagyobb darabok.
Természetesen szabad olyat csinálni, hogy valaki a saját termékei mellett máshonnan származó dolgokat is árul, de ezt csak kisvállalkozóként teheti meg, őstermelőként, sokkal kedvezőbb adózási szabályok szerint nem. Idei évi fontos jogszabályi változás, hogy őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként már nem értékesíthetik, nem keverhetik a saját és az esetlegesen vásárolt árut.
Amit az eper szempontjából nagyon nehéz megállapítani, az az, hogy valaki esetleg keveri a drága magyar és sokkal olcsóbb külföldi árut: ezt még a hivatal ellenőrei is csak a kisvállalkozóknál a származási bizonyítványok átböngészésével tudják lebuktatni.
2014-ben kezdődött az őstermelők ellenőrzése, korábban gyakorlatilag mindenki azt csinált, amit akart. Mi is meglepődünk, de az őstermelők nagyon örültek az ellenőrzéseknek, hiszen a csalók az ő üzletüket is rontják.
- meséli Cseh Tamás főosztályvezető.
Azóta egy-egy zöldség vagy gyümölcs szezonjában rendszeresek az ellenőrzések és a tapasztalatok alapján a vonatkozó kormányrendeletet is módosították.
A legfontosabb szabály, hogy csak maga az őstermelő árusíthat és csak azt, amit igazoltan ő maga termel, tehát szerepel az őstermelői adatlapján és a területe is megvan hozzá
- folytatja Cseh Tamás.
Nem történhet tehát olyan, hogy valakinek van szamócája, vagy uborkája és a nagybani piacon vásárol mellé még mondjuk répát vagy újkrumplit - így lehet követni, hogy ne keveredjenek össze az őstermelőktől és a nagy gazdaságokból származó termények.
A pultra - akár egy kartonpapírra - ki kell írni az őstermelő igazolványa számát és azt „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot is. Nemsokára elkészül az a mobiltelefonon is használható applikáció, amellyel akár a vevők is lekérhetik egy-egy termelő adatait, azaz utánanézhetnek, hogy tényleg termel-e olyan gyümölcsöt, amit éppen árusít.