
Feketedik a diód? Nem biztos, hogy ki kell dobni, mutatjuk, mi a teendő vele
Már kezd érni a dió, és szomorú a látvány: minden második szem feketén ül az ágon. A dióburok-fúrólégy idén sem kímélte a termést, de a fekete dió egy része megmenthető, ha résen vagy.
Akinek van diófa a kertjében, annak nem kell bemutatni ezt a kártevőt: a nyugati dióburok-fúrólégy évek óta megtizedeli a diótermést. A fekete dió kellemetlen látvány, sokszor kukacok – a fúrólégy lárvái – nyüzsögnek a ragacsos, nyálkás, fekete héj alatt, így nem csoda, hogy sokan úgy gondolják, ez a dió már menthetetlen, és kidobják. A jó hír, hogy a fekete dió felhasználása lehetséges; mutatjuk, hogyan.

A zöld dióba petézik
A dióburok-fúrólégy nyár közepén petézik bele a zöld burokba, és őszre, amikor normál esetben beérne a termés, a dió már fekete, és éretlenül hullik le. A lárvák ugyanis a zöld burokkal táplálkoznak, ami elfolyósodik, megbarnul, ősz elejére megfeketedik, és a dió idő előtt lehullik a fáról. A csonthéjon belüli részekhez azonban nem fér hozzá a lárva, így ha időben cselekszel, még megmentheted a termést.
Minden nap össze kell szedni
Amint elkezd potyogni a fekete dió, minél hamarabb szedd fel a földről, hiszen ha ottmarad, a héj tovább rohad, penészedik, és rátapad a csonthéjas, kemény részre. A rothadás során penészedni kezd, és ez már hatással van a dióbélre is: összeaszalódik, megfeketedik, keserű lesz. Minden nap járd körbe a fát, keresd meg a lehullott diókat – a frissen leesett szemek még jó esetben nem teljesen feketék, inkább egy-két nagyobb feketés folt van rajtuk.
Így menthető meg a fekete dió
A felszedett diókat tedd minél előtt egy vödör vízbe, és áztasd őket néhány órán keresztül. Így a burok alatt lévő kukacok elpusztulnak. Ezután szabadítsd meg a diókat a fekete héjtól: ezt többféleképpen megteheted. Az egyik, hogy kézzel lemorzsolod a szemekről, de ez embertelenül nagy munka, ha sok a termés, ráadásul a kezed is fekete lesz napokra. Sikálás, vakargatás helyett a vödörben is hagyhatod őket; egy fúrógépbe fogott keverőszárral forgasd meg őket a vízben, így lekoptatják egymásról a súrlódás hatására a burkot. Van, aki ezt a hatást úgy éri el, hogy betonkeverőbe teszi a diókat, némi kaviccsal és vízzel; ez is hatásos módszer. Ha megpucoltad a diókat, terítsd ki őket, hagyd, hogy kiszáradjanak.
Máshogy kell tárolni, mint az ép diót
Alapvetően a diót elég a kiszárítás után száraz, hűvös helyen, például a kamrában tárolni, de ez sajnos a megfeketedett dió esetében kockázatos, nem biztos, hogy nem romlik tovább. Inkább pucold meg, és utána tedd akár egyben, akár darálva a dióbelet a fagyasztóba, így biztosan eláll.






