
Önts ecetet a sütőbe, zseniális ez a trükk
Nem a legszebb látvány az odaégett szennyeződés, és nem is egyszerű megszabadulni tőle. A sütő takarítása szerencsére nem kell, hogy órákig tartó súrolást jelentsen; elég egy kis ecet, és pár perc alatt kész is lehetsz vele!
Akármilyen óvatos is vagy, mégis előfordulhat, hogy odaég a sütő belsejére, ajtajára a zsíros szennyeződés. A sütő takarítása nem egy leányálom, hiszen nehéz az odakozmált foltoktól megszabadulni, sokszor hosszas súrolással se sikerül. Ilyenkor segít az ecet, amivel nincs szükség dörzsölésre, hiszen egy kis törölgetéssel újra olyan ragyogó lehet a sütő, mint új korában.

Sütő takarítása ecettel: így csináld
Fogj egy hőálló tálat – lehet egy kisebb lábos, vagy akár egy jénai tál –, és önts tele fele rész ecettel és fele rész vízzel. Tedd az ecetet a sütőbe, kapcsold be 220 fokon, és melegítsd másfél-két órán keresztül. Az ecetes víz felforr, a gőz alaposan átjárja a legrejtettebb zugokat is. Ha letelt az idő, kapcsold le a sütőt, majd hagyd kihűlni csukott ajtó mellett.
Egyszerűen csak töröld át
Várd meg, míg kihűl a sütő, majd nedves, mosogatószeres szivaccsal töröld át a belsejét. Az ecet felold minden szennyeződést, így egyszerűen csak egy kis törölgetésből áll majd a sütő takarítása. A végén töröld át az egészet egy tiszta, nedves szivaccsal, majd egy száraz konyharuhával, és máris kész vagy a munkával.
Makacsabb foltokhoz vedd elő a szódabikarbónát
A takarítás ecettel általában hatásos, de van, hogy olyan odakozmált foltok vannak a sütőben, amik így sem akarják megadni magukat. Ezekhez vegyél elő két-három evőkanálnyi szódabikarbónát, és oldd fel annyi vízben, hogy kenhető paszta legyen belőle. Kend be vele a durván odaégett foltot, és hagyd rajta egy-két órán át. A szódabikarbóna feloldja a makacs szennyeződést, és a végén már csak le kell törölni.






