OTTHONKA

Szerző N.T.

Létrehozva: 2024.09.22. 12:00

Veszélyes lehet, ha nem tisztítjuk rendszeresen a porszívót

A porszívó megkönnyíti a takarítást, de ha nem tisztítjuk rendszeresen, koszos maradhat a lakás. Mutatjuk, hogyan varázsolhatjuk tisztává!

1. Mindent beszippant

Ha azt tapasztaljuk, hogy a porszívónk szívóereje csökkent, ellenőrizzük, hogy nincs-e eltömődve a cső. Először óvatosan tisztítsuk ki egy hosszú pálca vagy drót segítségével, majd állítsuk be a tömlőt meleg vízzel töltött fürdőkádba. Végül hagyjuk teljesen megszáradni.

2. Szabadon áramoljon

A legtöbb esetben elegendő a HEPA szűrőt egyszerűen meleg vízzel átöblíteni. Ha azonban a szűrő eldobható, ne érje víz, helyette próbáljuk meg sűrített levegővel, a légáramlással ellentétes irányban átfújni. Ne feledjük, a szűrőket legalább hathavonta cserélni kell!

3. Beleakadt hajszálak

A kefék jelentik a legnagyobb kihívást, mivel a haj, a szösz és a por gyakran itt akad meg. Takarítás után porszívózzuk át a fúvókát, de havonta egyszer érdemes szappanos vízbe áztatni a porszívófejet, majd belülről egy régi fogkefével, kívülről pedig szivaccsal mossuk át. A hengerkefébe akadt hajszálakat ollóval vagy csipesszel távolítsuk el.

4. Intsünk búcsút a szagoknak 

Ha kellemetlen szagok terjengenek a lakásban, itt az ideje üríteni a porzsákot! Az újrahasználható zsák tartalmát egyszerűen ürítsük ki, majd tehetünk bele kész illatpálcikákat, vagy készíthetünk sajátot is. Ehhez cseppentsünk néhány csepp illóolajat egy vattapamacsra, majd rakjuk azt a porzsákba.

5. Dobjuk be a szemétbe!

Ha zsák nélküli porszívónk van, legalább havonta egyszer tisztítsuk meg a gyűjtőtartályt is, mivel a benne felhalmozódó szennyeződések összeállhatnak, és túlterhelhetik a motort. Ürítsük ki a tartályt, majd mossuk ki szappanos vízzel.

6. Pörögjön csak a motor

Ne feledkezzünk meg a motorról sem! Először vegyük ki a szűrőket a készülékből, majd vigyük ki a szabad levegőre. Állítsuk a főkapcsolót maximális értékre, és kapcsoljuk be a porszívót. Néhány perc elteltével kapcsoljuk ki, hagyjuk lehűlni a motort, majd töröljük le egy nedves ruhával a tetejét.

1. Okos trükkök porszívózáshoz

Ha egy apró tárgy, ékszer vagy játékdarab esett a szekrény mögé, csak húzzunk a porszívócsőre egy nejlonharisnyát, amit rögzítsünk rá egy befőttesgumival. A szívóerő hatására az elgurult apróság fennakad a zoknin anélkül, hogy a porzsák elnyelné - írja a Fanny magazin

Porszívó 02
Fotó: Pixabay.com

2. Húzzunk rá gurigát

Húzzunk egy wc papír gurigát a cső végére. A henger végét tetszőleges formára hajtogathatjuk, így az olyan nehezen elérhető helyeket, mint a szellőzőrács, vagy a nyílászárók szűk részeit is könnyedén kitakaríthatjuk a portól. Sőt, hosszabbítóként is használhatjuk, ha néhány hengert egymás mögé illesztünk a cső végére. Ezzel nem sértjük fel a mennyezetet pókhálózáskor, de az ágy alatti terület takarításában is segíthet.

3. Nem csak ivásra

Ki gondolta volna, hogy a szívószál a takarításban is segítségünkre lehet? Ragasszunk össze annyit, amennyi kitölti a porszívócső végét, és rögzítsük a rúdra. Ezzel kitakaríthatjuk az alacsony bútorok alatt összegyűlt porcicákat, de könnyedén hozzáférhetünk a rácsos felületekhez is.

4. Elnyeli a port

Percek alatt portalaníthatunk a lakásban a porszívóra csatlakoztatható kis kefés fej segítségével. Amellett, hogy villámgyors megoldás, nem kavarjuk fel a port a lakásban, mint a hagyományos portörlés során. 
Ha attól félünk, hogy porszívózás közben megsértjük a bútor felületét, ragasszunk a porszívó fejére szivacsot, ezzel megakadályozhatjuk az újabb karcolásokat.

5. Tiszta billentyű

Ezentúl a laptop poros billentyűzete sem foghat ki rajtunk. Csupán annyi a dolgunk, hogy ragasztószalaggal rögzítsünk a cső végére egy hegyes süteménydíszítő fejet, állítsuk alacsonyra a porszívó teljesítményét, és máris kezdődhet a munka!

6. A szőr csapdájában

Tele van a lakás állatszőrrel? A porszívó nehezen küzd meg a szőnyegbe ragadt szőrcsomókkal, ezért ideje beszerezni egy speciális állatszőr porszívófejet, amellyel a szőnyegek mélyebb rétegeiből is összeszedhetjük az elhullott szőrszálakat.

7. Vonzza a mágnes

Kiborult a szőnyegre a varrótű? Ahelyett, hogy hosszasan keresgélnénk, ragasszunk a porszívófejre mágnest, mely segítségével könnyedén átfésülhetjük a szőnyeget.

+1 könyvajánló

A grillezés mestere

Ebben a könyvben minden benne van, amit a grillezésről tudni kell: segítség a megfelelő grillsütő kiválasztásához, útmutató a tökéletes grillétel elkészítéséhez és megoldási javaslatok, ha igazán forró lenne a helyzet. Arne Schunck: King of Grill- BBQ mesterfokon
8999 Ft- Alexandra Kiadó
Szöveg: Reiter Georgina


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek