kulcsár edina
Hihetetlenül gyors, olcsó és egyszerű ez a módszer, és végre megszabadít egy olyan problémától, ami minden háziasszonynak megkeseríti az életét.
Nem kell senkinek bemutatni, milyen bosszantó munka tud lenni a mikró takarítása, ha valamilyen étel belerobbant, ne adj’ isten, bele is száradt: ember legyen a talpán, aki képes türelmesen és odaadással kidörgölni a zegzugokból a szennyeződéseket úgy, hogy a mikró egyes részeihez alig fér hozzá! Sokszor ráadásul olyan vegyszereket kell használni, melyek ugyan prímán oldják a szennyeződéseket, de senki nem akarja az étel közelében látni őket, így súrolás után még tiszta vízzel is át kell törölni a mikró belsejét – sokszor több alkalommal is. Mindettől megkímélheted magad, ha ecetet használsz; mutatjuk a trükköt!
Ha ecettel tisztítod a mikrót, akkor első körben mindössze egy hőálló tálra vagy pohárra lesz szükséged, egy deci vízre és egy deci tíz százalékos ecetre. Az ecetet és a vizet öntsd a pohárba, majd tedd be a mikróba, és a legmagasabb fokozaton használd a gépet 5-10 percet. Figyelem: átható ecetszaggal jár a művelet, ezért érdemes már az elején ablakot nyitni.
Az ecetes víz, ahogy párolog, lecsapódik a mikró oldalán, és a forró, savas gőz megteszi a hatását: míg jár a program, fel is oldja az odatapadt zsírt, ételmaradékokat. Így már nincs más dolgod, mint egy tiszta konyhai törlőruhával alaposan áttörölni a mikró belsejét. Tiszta vizes ronggyal nem is kell még egyszer áttörölni, hiszen az ecet nem veszélyes vegyszer, semmi baja nem lesz sem a mikrónak, sem az ételnek, ha esetleg marad belőle pár csepp a falakon.