tóth gabi
Egy marék tökmag télen kifejezetten jól jön, ha plusz vitamint és ásványi anyagot szeretnél a szervezetedbe juttatni. Most megtudhatod, mennyi mindenre jó, ha beilleszted az étrendedbe.
A tökmag természetes gyógyító hatása miatt több betegség kapcsán is elismert. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C- vitamint, valamint foszforban, folsavban, káliumban, magnéziumban, vasban, cinkben, és szelénben is bővelkedik. Fogyasztása nagyon jó hatással lehet a szervezetre.
A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől. A tökmagolajat szokták például javasolni húgyúti fertőzések esetén. A fitoszterinek hatékonysága szintén nagyon jó hatással lehet a szervezetben fellépő gyulladásokra.
Ez az egyszerű és olcsó mag természetes magnéziumforrás. Hozzájárul az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást is. Hozzájárul a fogak és csontok egészségéhez is. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus.
Fantasztikus rost forrás. A magas rosttartalmú étrend segíti az emésztést, hamar telítettségérzést okoz, így megakadályozza a túlevést és az elhízást.
A tögmagban található fitoösztrogén csökkenti a hőhullámokat, enyhíti a fejfájást, elviselhetőbbé teszi a menopauzát.
Tökmagolaj segíti az agy és az idegrendszer működését, javítja a memóriát. Már napi 2 evőkanál tökmagolaj is csodákat tesz a szervezettel.
A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata. Némely kutatás szerint a tökmagokban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.
A tökmagból főzött tea nagyon hasznos a vesére és a májra.