Létrehozva: 2021.03.16.

Ecet vagy szódabikarbóna: most kiderül, mitől fog ragyogni a mosogatógép

A mosogatógép, ahogy a többi háztartási gép is, időnként igényli az alapos takarítást. Szerencsére létezik olyan praktika, aminek segítségével könnyen és gyorsan végzünk vele.

A boltban kapható mosogatógép-tisztító szerekkel természetesen semmi baj sincsen. De ha kifogyott otthon a tisztítószer, vagy egyszerűen természetesebb módszerekre szeretnél váltani, máris mutatjuk a módszereket, amellyel szinte gyerekjáték a mosogatógép tisztítása.

Természetes szerekkel is könnyen megy a takarítás!
Fotó: Pixabay.com

Milyen gyakran csináld?

Először is érdemes tudni, milyen gyakran igényel alapos tisztítást a mosogatógép. Jó, ha nem feledkezel meg arról, hogy bár maga az eszköz is tisztításra, sőt, fertőtlenítésre szolgál, ettől még ki kell pucolni néha. Ha azt szeretnéd, hogy az evőeszközök és a tálalóedények tisztán, higiénikusan és jó illatúan kerüljenek elő belőle, legalább havonta egyszer alaposan ki kell tisztítani. Szentelj különös figyelmet a szűrőnek, a vízelvezető csőnek, a tálcának, valamint az ajtónak és az összevissza tapogatott gomboknak – ez utóbbiakat a mostani, járványos időben legjobb, ha naponta áttörlöd fertőtlenítő kendővel.

A mosogatógép tisztítása természetes szerekkel is hatékony!

A művelethez ecetre, szódabikarbónára, egy nedves kendőre, egy spriccelős palackra és némi meleg vízre lesz szükséged. Először vedd ki az alsó tálcát, és vizsgáld át a vízelvezető csövet, majd ha kell, tisztítsd ki belőle alaposan az esetleg beleragadt ételmaradékot. Nem a leggusztusosabb munka, de sajnos a mosogatógép tisztítása néha ezzel jár.

Mikróban melegíts fel egy csésze ecetet egy nagyobb kancsóban. Adj hozzá két evőkanál szódabikarbónát, és a pezsgő, habzó folyadékot öntsd a vízelvezető csőbe, majd hagyd hatni 10-15 percig. Az ecetet azért tedd nagyobb kancsóba, hogy ki ne fusson, és meg ne égesse a kezedet, amikor hozzáadod a szódabikarbónát, ilyenkor ugyanis pezsegni, habzani kezd, és megnő a térfogata. Végül egy csésze lobogva forró vízzel öblítsd át a csövet.

Ezután vedd ki a szűrőt, és a helyét is pucold le alaposan, majd töröld át nedves ruhával. Mosd át a szűrőt meleg, mosogatószeres vízzel, ami esetleg ráragadt, azt egy elhasznált fogkefével dörzsöld le. Mielőtt visszatennéd, meleg vízzel öblítsd le. Mielőtt hozzákezdenél, nézd meg a mosogatógép használati utasítását, mert az öntisztító szűrőket nem kell kivenni a mosogatógép tisztítása során, ezeket a gép automatikusan tisztítja.

Segít az ecet és a szódabikarbóna
Fotó: Pixabay.com

Programok ecettel, szódabikarbónával

Tölts meg egy mosogatógépben mosható csészét ecettel, és tedd a felső tálcára, majd futtass le egy forró vizes mosogatást. Az ecet lemossa a zsírt és eltünteti a szagokat. Ha a gép végzett, szórj szét egy csészényi szódabikarbónát a készülék alján, és futtass le egy rövid, forró vizes mosogatást. Ezzel kész is van a mosogatógép tisztítása, legalábbis belül.

Az utolsó szakaszban az ajtót és a gombokat fogod megtisztítani. Egy spriccelős flakonban keverj össze három csésze vizet fél csésze ecettel. Ha a mosogatógéped használati utasítása meleg víz használatát javasolja, akkor ne tegyél bele ecetet. Fújd be a mosogatógép ajtajának belsejét az oldattal, és töröld át nedves ruhával. Az ajtó külső részét és a gombokat fertőtlenítő kendővel töröld át, vagy ha nem akarsz ilyesmit használni, akkor itt is nedves ruhával dolgozz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

mandiner.hu

Műsorváltozás a Hír Tv-ben: adásba kerül a Frizbi Tv Varga Judittal készült interjúja

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Így tervezd meg a konyhakerted, hogy biztosan elég legyen a termés

OTTHONKA

Így mosd ki a terítőt, hogy tényleg ragyogjon az ünnepi asztalon

OTTHONKA

Odaégett az étel? Ezzel az egyszerű trükkel pofonegyszerűvé válik a súrolás!

OTTHONKA

Elindult a hajrá: eddig lehet ingyenesen lakásbiztosítást cserélni

OTTHONKA

Ezért mosd le tavasszal a tujáidat a kertben! Gyönyörűek lesznek nyárra

OTTHONKA

Vesd be a fokhagymát, és gyönyörűek lesznek a növényeid