tóth gabi
Nagy szezonja van a káposztás ételeknek. Isteni finomak, Viszont, ha káposztát főzöl, a szaga beteríti az egész lakást. Mit tegyél, hogy ezt elkerüld?
Imádod a káposztát, de a szagát nem? Így készítsd el ezt a finomságot, hogy ne legyen kellemetlen szag a konyhában és még könnyen emészthető is legyen az étel.
A főzés során keletkező kénes szag ellen, mielőbb tovább dolgoznál vele, blansírozd előzör a zöldséget, azaz 5-7 percig főzd, utána öntsd le hideg vízzel a káposztát.
Főzéskor a lábas és a fedő közé feszíts ki egy ecettel átitatott kendőt, ez segít megkötni a szagokat.
Ha zárt térben készíted, készülék megakadályozza a kénes szag terjedését, ráaádsul sokkal lágyabb ízeket eredményez.
Mit tegyél a könnyebb emésztésért? Ne terheld meg a gyomrod, ezt úgy tudod megtenni, ha egész vagy őrölt köménnyel ízesíted a fogást. Ha salátát készítesz, vágd apróra, szórd meg sóval, hagyd 30 percig állni, majd öntsd le róla a vizet, hiszen a puffadást okozó anyagok nagy része ebben gyűlnek össze.
Az ázsiai fogásokban nem véletlenül találkozunk oly sokszor a káposztával: ez az egyik C- és E-vitaminban kivételesen gazdag zöldségféle, ráadásul kalcium és vastartalma is jelentős.
A japánok rafinált módon a palacsintatésztába reszelik a káposztát, nyersen vagy dinsztelve. Így a palacsinta tésztájában a liszt nagy részét káposzta váltja ki, ezzel pedig lényegesen lecsökken a szénhidráttartalma.
A káposztapalacsinta kiváló előétel vagy köret lehet, de ha csak nasizásra vágysz, akkor is bátran fogyaszthatod! Íze a káposztás rétesre hasonlít, sóval, borssal szuper finom!