tóth gabi
A tavasz elsõ zöldülõ hírnöke a pázsithagyma! Március vége a legmegfelelõbb idõ a magvak elültetésének is. Tudtad, hogy nem csak finom és tápanyagban gazdag, de fantasztikus gyomorerõsítõ is?
A tavaszi kiskert egyik kedvence a petrezselyem és a kapor mellett a snidling, más néven metélőhagyma. Az isteni ropogós vajas vagy zsíros kenyér tetején finom, és egészséges, de ételek fűszerezésére is fantasztikus.
Nem is gondolnád, hogy a liliomfélék családjához tartozik. Sokféle tápanyagot tartalmaz, de C-vitamin tartalma kifejezetten magas. Finom illata, jellegzetes zamata teszi igazán különleges csemegévé.
Igen kevés helyre van szüksége, nemcsak a kertben termelheted, cserépben is. Beültetheted egynyári virágok szegélyezésének, évelőágyakba. Tavasztól őszig szép, üde zöld marad. Nyár elején apró virágot hoz, melyeket június végén tudsz begyűjteni, a következő évi vetés számára.
A magvetést március végén érdemes elkezdeni. Gondozott, felásott talajba vesd, hogy a gyökerei mélyre hatolhassanak. Ültetés után, illetve már ültetésnél is, bőségesen locsold meg. Az első évben a "zöld gyep" megerősödése legyen a cél. A második évtől már kétszer, háromszor levághatod, és frissen fogyaszthatod. A töveket ollóval nyírd le, majd a friss fűszernövényt használd fel főzelékhez, szendvicsekhez, levesbe, túróba, mártásokba vagy pástétomokba, de gyakorlatilag bármilyen sós ételbe szórhatsz belőle.
Ha cserépbe veted, akkor elhelyezheted a balkonon vagy a konyha ablakban is. Gondozása egyszerű, nem igényel túl sok törődést. Az első időszakban bőségesen öntözd a növényt, később már kevesebb vízzel is beéri.