RETRO RÁDIÓ

Rendetlen a hűtőd? Így szüntesd meg a káoszt

Rendetlen a hűtőd? Így szüntesd meg a káoszt
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2018. 09. 14. 01:00

Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik élelmiszert, melyik polcra teszed a hûtõszekrényben. Az is fontos, hogyan csomagolod be. Van néhány aranyszabály, melyet ha betartasz, elkerülheted, hogy állandóan a hûtõd miatt bosszankodj.

Tudod-e, hogy hol ideális tárolni a nyers húst és halat? Hová egyáltalán ne pakolj ilyesmit? És milyen hőmérsékleten működik leghatásosabban a hűtőszekrény?

A logikusan elrendezett hűtőszekrényben az étel tovább friss marad, ezzel csökkentheted a fölösleges pazarlást.

Hűtő hőmérséklete

Állítsd a belső hőmérsékletet 1-4 Celsius fokra, így az ételek hőmérséklete maximum 5 fok lesz. Soha ne rakj meleg ételt a frigóba, mert az ételek romlásához, esetleg ételmérgezéshez vezethet.

Hogyan tárold?

A felbontott lekvárt, dzsemet, zselét, fűszert tárold hűtőben. A főtt ételeket fedd le, a nyers húst és halat pedig légmentesen csomagold be.

ELHELYEZÉS

Felső polcok

Azokat az ételeket tedd ide, melyeket már nem kell megfőzni. Ilyenek az ételmaradékok, felvágottak.

Középső polcok

Ide a tejtermékek kerüljenek: tej, joghurt, vaj, sajtok.

Legalsó polc

Itt van a leghűvösebb. Ez a helye a becsomagolt nyers húsnak, halnak. Ha betartod ezt a rendet, elkerülheted a veszélyes keresztszennyeződést.

Keresztszennyeződés: Közvetve vagy közvetlenül az esetleg szennyezett nyers ételről betegséget okozó mikroorganizmus kerül a többi ételre.

Az ilyen ételek elfogyasztása okozza leggyakrabban az élelmiszer eredetű megbetegedéseket.

Kihúzható fiókok

A zöldségek, saláták, gyümölcsök helye. Az eredeti csomagolásukban helyezd őket ide. A friss fűszernövényeknek is ez az ideális helye. Itt tárolva véletlenül sem fognak kikötni a hűtő hátsó falánál, ahova rá is fagynak.

Hűtő-ajtó

Ez a hűtő legmelegebb helye, és itt változik leggyakrabban a hőmérséklet. Itt csak azt tárold, amiben eredetileg is van tartósítószer. Ilyenek a lekvárok, fűszerek, gyümölcslevek.

PÁR JÓ TANÁCS:

1. Takarítsd rendszeresen a hűtődet. A sarkok tisztítására egy régi fogkefét is vess be.

2. Ha nem végzi el automatikusan, rendszeresen olvaszd le a hűtőd. Ezzel elkerülheted a jegesedést, mely emeli a hűtő belső hőmérsékletét.

3. Zöldségfélét és salátát ne helyezz a polc hátuljára. Ott hűvösebb van, mint elöl. Arról nem beszélve, hogy meg is fagy, ha hozzáér.

4. A puhább sajtokat a hűtő ajtajában is tárolhatod.

5. A tojás állandó hőmérsékleten tartva marad legtovább friss.  A középső polcra tedd.  

6. Néhány zöldség és gyümölcs gázokat fejleszt. Ennek hatására pár érzékenyebb zöldség hamarabb tönkremegy. Ne tárold a hűtőben az avokádót, banánt, nektarint, őszibarackot, körtét, szilvát, paradicsomot, krumplit.

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.