5 éve

S.O.S. autós szezonváltás: A téli gumi felszerelése nem elég!

Felröppentek a hírek a közösségi médiában, hogy idén büntetnek, ha nincs téli gumi az autódon. Nem ez az egyetlen tévhit: mutatjuk, mire figyelj, amikor felkészíted kocsidat a téli hónapokra!

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy idén büntetnek, ha nincs téli gumi az autódon. A másik, hogy a felkészülés kimerül a gumicserével. Bár valóban életmentő lehet, ezzel a feladattal még közel sem oldottál meg mindent.

1. El tudsz majd indulni a hideg reggeleken?

Érdemes megnézetned, hogy az akkumulátor bírja-e majd a fagyokat; nehogy egy reggel kellemetlen meglepetésként érjen, hogy nem indul a kocsid. Nézd át a lámpákat is, mert a ködös reggeleken, vagy a hosszú téli estéken kulcsfontosságú, hogy láss, és téged is lássanak.

2. Nem csak a rossz lámpák miatt nem látsz, erre is figyelj!

Ha még nem tetted meg, cseréld le az ablakmosó folyadékot télire, és töltsd fel a hűtőrendszert fagyállóval!  Nézd meg, hogy nem használódott-e el az ablaktörlő lapát, és cseréld le, ha rossz állapotban van. Ha ugyanis rossz, akkor esőben, ködszitálásban csak maszatol.

3. Jégkaparás, toporgás a hidegben - a téli reggeli rutin

Ha nem garázsban parkolsz a kocsival, érdemes beszerezned egy jégkaparót vagy jégmentesítő folyadékot, mert most már reggelente ráfagy a pára a szélvédőre. Figyelj, hogy ne csak egy kis területet takaríts le magad előtt, hanem az egész szélvédőt, és az összes ablakot. Érdemes beszerezned egy zároldó spray-t is, mert nagy fagyokban befagyhat a szerkezet, és nem jutsz be a kocsidba. Utóbbit ne a kocsidban tartsd, mert vészhelyzetben nem férsz majd hozzá, inkább a táskádban hordd! Nagyon durva esetben meleg víz segítségével tudod csak kinyitni a zárat; erre sem árt felkészülni!

4. Ha szereted a kocsidat, hidegen ne indulj el vele!

Várj pár percet, hogy a motor be tudjon melegedni; neked is jó, ha hagyod az utasteret felmelegedni egy kicsit.

5. Használt, új, négy évszakos?

Nem mindegy, milyen téli gumit választasz: a gumisnál tudsz venni újat, négy évszakost, és felújítottat. Ezek közül legjobban az újak birkóznak meg a téli útviszonyokkal.  A négy évszakos elsőre jó kompromisszumnak tűnhet, de egy fékezésnél azonnal érezni fogod, hogy nincs meg a megfelelő tapadás. A felújított gumikat a szakemberek szerint lehetőleg kerüljük; bár az is tény, hogy sokkal nagyobb biztonságban vagy velük, mintha nyárival közlekednél. Ha sajnálod a pénzt a gumicserére, gondolj arra, hogy még mindig olcsóbb, mint a karosszéria javítása egy ütközésnél – a súlyosabb balesetekről nem is beszélve.

6. Tényleg büntetnek, ha nem cserélem le?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a hivatalok munkatársai országos akcióban ellenőrzik, hogy a személyautók abroncsai megfelelnek-e az évszaknak, nem kopottak-e, és azt is megnézik, hogy a méret és a típus egyforma-e.

Vizsgálják, hogy a félreállított autóban a fagyálló folyadék szintje és fagyáspontja rendben van-e, és az ablaktörlő lapátok állapotát is megnézik. Ellenőrzik az irányjelző lámpákat és a reflektorokat, helyzetjelzőket is.

Ha olyan hibát találnak, ami még nem szabálysértés, figyelmeztetik a sofőrt, milyen következményei lehetnek, ha tovább közlekedik az autóval. Így arra is felhívják az autósok figyelmét, hogy cseréljék le a nyári gumikat télire. A közhiedelemmel ellentétben azonban csak akkor büntetnek, ha szabálytalanságot találnak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!