4 éve

Döbbenet! Csak így marad friss az alma télen

Neked is fejtörést okoz, melyik zöldséget és gyümölcsöt hogyan raktározd télen? Mutatjuk a krumpli-, alma- és a vöröshagyma-tárolás trükkjeit.

A burgonya, a vöröshagyma és az alma téli tárolására a pince a legalkalmasabb. A régi, vidéki pincék ideális páratartalmat (70-90 %) és hőmérsékletet (fagypont körüli) biztosítottak, de mit tegyél, ha nem áll rendelkezésedre egy tökéletesen hűvös és párás pincehelyiség?

Ha a pincés tárolás nem megoldható, az erkély is szóba jöhet, de csak addig, amíg a hőmérséklet nem esik 0 fok alá. Ha erkély sincs, ki lehet próbálni a spájzot vagy a konyha megfelelő zugait.

Az alma, a hagyma és a krumpli más-más bánásmódot igényel. Általános szabály, hogy hosszabb tárolásra csak friss és ép zöldség vagy gyümölcs alkalmas, mert a rossz példányok megrontják a többit!

Vöröshagyma

Bírja a fagyokat, ha ép és száraz példányokról van szó. Tárolására az erkély, a kamra vagy a konyhazug is megfelel. Ha mégis megfagyna, ne bolygasd a halmot, mert beindítod a rothadást.

Téli tárolásra a makói bronzos, a zittai és a sonkahagyma a legalkalmasabb.

A burgonya számára a 4 - 10 fok az ideális

Érdemes hűvös pincében tartani, de akkor is ügyelj arra, hogy jól szellőző edénybe rakd – fonott kosárba vagy műanyag ládába. Tárolás előtt nézd át a raktározni kívánt krumplit és a sérült, megvágott és romlásnak indult darabokat távolítsd el. Érdemes télálló krumplit választani, mert az nem csírázik ki túl hamar.

Legalkalmasabb fajták a Laura (piros héjú, sárga húsú), az Agripa, a Balatoni rózsa és a Marabel, de a Desirée és a Kondor is kiváló a célra.

A másik fontos tudnivaló a krumpliról, hogy a túl korán felszedett burgonya rosszul tárolható. Az érett krumpli ismérve, hogy a héja foszlik és pereg.

Tárolhatjuk a krumplit szabadban, erkélyen is, de ilyenkor fedjük le, hogy ne érje közvetlen napsütés és eső. Ha viszont jönnek a fagyok, védett helyre kell vinni.

Sose tárold hűtőben!

Az alma tárolása a legnehezebb

Egy-két fokos hőmérsékletű és 85-90 %-os páratartalmú, jól szellőztethető helyiség szükséges a téli raktározásához.

Ilyen a háztartásokban csak ritkán található, de meg kell próbálni szellőztetéssel, párásítással, erkélyen tárolással segíteni a helyzeten. Raktározásának másik fontos feladata, hogy kéthetente ki kell válogatni belőle a hibásakat, hogy ne rontsák meg a többit.

Télálló almák az idared, a jonatán és a golden.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!