tóth gabi
Mindig a teríték színéhez választottál szalvétát? Hiba volt, mert pont fordítva kéne! Sokkal többet számít a szalvéta árnyalata, mint gondolnád!
Egy hangulatos vacsoránál létfontosságú a teríték, a zene, a fények helyes megválasztása, hogy vendégeink jól érezzék magukat. Egy új kutatás olyasmire derített fényt, amire biztos nem gondoltál: a szalvéta színe is kulcsfontosságú, és nem csak az asztal színeinek harmonizálása miatt. A kutatás nem állít mást, mint hogy befolyásolja az ízérzékelést, és még azt is feltárták, hogy az egyes színekkel milyen ízhatásokat érhetünk el.
Például a rózsaszín szalvéta megnöveli az édes íz érzékelését, és csökkenti a keserűségérzetet, ami miatt desszertek mellé ideális, a tengerkék szín mellett pedig intenzívebbnek érezzük a tojás és az indiai ételek ízét. A narancssárga és a sárga szalvéta mellett kevésbé érezzük sósnak az ételeket, a rózsaszín csökkenti a keserű ízeket, így például a grépfrútot édesebbnek érezzük, míg a rózsaszín és a piros színek desszertekhez a legjobbak. A mustársárga minden zöld színű étel ízét kiemeli, beleértve a tenger gyümölcseit is. A szürke színű szalvéta mellett pedig a mediterrán ételek íze gazdagabb lesz.
Több elmélet is van, mi lehet ennek az oka: az egyik, hogy a tálalás eleve finomabbnak és frissebbnek mutatja az ételeket, így az agyunk gyakorlatilag be van csapva, és intenzívebbnek érezzük az ízeket, ha megfelelő a teríték - és emiatt számít a szalvéta színe is. Egy másik elmélet szerint az agyunk színeket kapcsol az ízekhez, például a kék és a fehér a sóssághoz kötődik. Bármi is az oka a jelenségnek, érdemes kipróbálni – és később is odafigyelni rá, ha vendégeket várunk.