Létrehozva: 2017.02.09.

Ezeket az ételeket SOHA ne tedd együtt a hűtőbe, ha jót akarsz!

Megvetted a drága zöldségeket, gyümölcsöket. Tárold õket úgy, hogy a legtöbbet hozd ki belõlük ízben, eltarthatóságban.

Biztosan hallottál róla, hogy a kertben, a földeken bizonyos növények rosszabbul fejlődnek meghatározott növények szomszédságában, illetve sokkal szebben virulnak másokkal együtt. Nos, ilyesmi még a hűtőszekrényben is előfordul. Rossz hatással vannak egymásra, könnyebben romlanak. Érdemes őket egymástól elkülönítve vagy legalább távol tárolni.

UBORKA

Sok gyümölcs, mint például a banán, a paradicsom, a dinnyefélék etiléngázt bocsátanak ki magukból, mely felgyorsítja az érés folyamatát. Az uborka hiperérzékeny erre, és gyorsan romlani kezd a szomszédságukban. Egyébként is jobban szereti a hűtőn kívüli körülményeket. Ha mégis hidegen szeretnéd fogyasztani, pár napra beteheted (gyümölcsöktől távol).

FRISS FÛSZERZÖLDEK

Kezeld őket úgy, mint a vágott virágokat. A leveleik szárazak legyenek. Vágd le a szárak végét, és tedd friss hideg vízzel töltött kancsóba. Tedd kancsóstól a hűtőbe. A bazsalikomot is vízbe állítva tartsd, bár ez a növény inkább a szobahőmérsékletet kedveli. Ha a víz elnyálkásodik, öntsd ki, öblítsd le a szárakat, és tedd friss vízbe. Akár 2 hétig eltarthatók ily módon.

FÕZÕ- és SÜTÕTÖK

Hosszú ideig eltarthatóak, de az alma és az őszibarack (és más érett gyümölcs) megakadályozhatja ezt. A főzőtök előbb megsárgul, majd hamar megromlik. Ez a két tökféle leginkább a szobahőmérsékletnél hűvösebb, de a hűtőnél enyhébb hideget kedveli. Megfelelő hőmérsékleten egy nagyobb tök fél évig is eltartható, a kisebbek 2-3 hónapig.

GYÖKÉRZÖLDSÉGEK

A répafélék, a karalábé, a cékla, a jamgyökér, a hagymafélék az ásványi anyagokban legdúsabb élelmiszereink közé tartoznak. Hogy a leghatásosabban kinyerhessük belőlük ezt a földből nyert tápanyagot, érdemes hűvös, sötét, nem túl száraz helyen tárolni mindet. A hűvös, de nem fagyos pince az ideális, de papírba csomagolva vagy frissen tartó zacskóba téve hűtőben is elállnak. Csak magukban, csupaszon ne told őket a hűtőbe, mert hamar elfonnyadnak, tönkremennek.

BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK

Nagyon gyorsan romlanak, mert könnyen penészednek. Az eltarthatóságukat növelheted pár nappal, ha a penészedést megakadályozod: pár percre mártsd a gyümölcsöt 1-3 arányban ecet és víz keverékébe. Az ecet megakadályozza a penészgombák szaporodását. Csepegtesd le egy szűrőedényben, majd gondosan szárítsd meg: terítsd szét egy ruhán vagy törlőpapíron, esetleg papírral fedett gyümölcscentrifugában gyengéden csapd ki belőle a vizet. A hűtőben fedél nélküli dobozban, lazán, levegősen tárold.

NARANCS és ALMA

Ez a két gyümölcs ellenség a hűtődben. Ne tárold őket egymás mellett. A narancs legjobban eláll, ha hálóba teszed be (messze az almáktól), így a levegő keringhet körülötte. Plasztikban gyorsan bepenészedik.

BANÁN

Szépen mutat a banán egy tálcán, hatalmas fürtben. Ám így tökéletesen egyszerre fog beérni az egész brancs. Válassz le 1-2 darabot, rakd a gyümölcskosárba az asztalra. A többit, fürtben hagyva tedd a hűtőbe, hogy késleltesd az érést.

KRUMPLI és HAGYMA

A serpenyőben remekül illenek egymáshoz, de a hűtőben ki nem állják a másikat. A krumplit legjobb a hűvös pincében tárolni, de annak hiányában, papírba csomagolva, kondenzvíz-lecsepegtetős tárolóban hűtőben is jól eltartható. A vöröshagymát a fokhagymával együtt tedd a hűtőbe, levegőtől nem elzárva.

AVOKÁDÓ ÉS BANÁN

Az avokádó rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Húzós ára miatt érdemes megfontolni a tárolását. Hosszabb ideig eltartható a hűtőszekrényben. Akármikor levághatsz belőle egy szeletet, ha megkívánod, csak a magját hagyd épen, és utána egy forgács vöröshagymával együtt zárd vissza, légmentes tartóba. Ha az érését szeretnéd meggyorsítani, helyezd egy időre a banán mellé.

PARADICSOM

Ez az a gyümölcs (bizony, NEM zöldség!), mely a hűtőn kívül érzi magát a legjobban. Hűtőben csak 2-3 napig bírja. Szobahőmérsékleten tartva adja a legtöbb ízt. Ha leszelsz belőle egy darabot, utána már muszáj hűtőbe tenni, hogy ne szaporodjanak el rajta a káros baktériumok.

ZELLERSZÁR, SPÁRGA

Készíts a hűtőbe mártogatni való zöldséget. Vágd szeletekre a zellerszálat, és tedd vízzel töltött műanyag tárolóba. Bármikor elvehetsz belőle párat, mártogatásra kész. Műanyag zacskóban ne tárold, mert hamar lepuhul, élvezhetetlenné válik. A spárgának távolítsd el a fás végét. Boríts rá műanyag zacskót, és zárd le a spárga „bokájánál” gumigyűrűvel. Állítsd hosszú pohárba, melybe 2 cm-nyi vizet öntöttél.

KUKORICA

A csöves kukoricát rövid ideig tárolhatod a hűtőszekrényben. A kevésbé hideget szereti. Soha ne tedd nejlon- vagy papírzacskóba. Ám hagyd rajta a fedőleveleket, hogy ki ne száradjon. A hűtő aljába, az ajtóhoz közeli helyre pakold, ott van a legkevésbé hideg.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek