kulcsár edina
Mindenkinek van otthon egy olyan tepsije, amelyen már vastagon áll a ráégett kosz, mégis sajnálja kidobni. Most megmutatjuk, hogyan lehet minden ugyanolyan ragyogó, mint az új.
Már megsült rajta száz adag keksz és hús, és elképzelni sem tudod, hogyan vakarhatnád le róla az odaégett réteget? Keverj össze egy kis szódabikarbónát és ecetet, majd miután megszűnt a pezsgés, kend szét a pasztát a sütőlapon. Hagyd rajta egy éjszakán keresztül, végül pedig súrold le alaposan.
Amikor a jénai edény bebarnul, ismét a szódabikarbónáért kell nyúlnod: márts bele egy nedves fogkefét a szódabikarbónába, majd az általában használt mosogatószeredbe, és dörzsöld át az edényt. Hagyd hatni a pasztát 20 percig, majd gyűrj össze egy darab alufóliát, és azzal is dörzsöld át az edényeket. Olyanok lesznek, mint az újak!
A rozsdás öntöttvas serpenyők tisztításához egy fél krumplira, némi durva sóra és egy kevés olajra lesz szükséged. Mártsd bele a krumpli vágott felületét a sóba, és körkörös mozdulatokkal dörzsöld tisztára a serpenyőt. Végül töröld át olajos papírtörlővel.
Miután acéldörzsivel lesúroltad a rozsdát az öntöttvas serpenyődről, kend ki szalonnabőrrel, majd tedd be a 120 Celsius-fokos sütőbe, és 2-4 órán keresztül süsd rá a zsírt. Természetesen csak akkor próbálkozz ezzel, ha a serpenyőd nyele bírja a hőt!