RETRO RÁDIÓ

4 szuper trükk, hogy a szikkadt kenyér jó legyen

4 szuper trükk, hogy a szikkadt kenyér jó legyen
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2016. 11. 26. 10:00

Keményre száradt, de fáj kidobni. Mit tegyél, ha már pirított kenyérkockának se jó? Most eláruljuk, hogy lehet újra ehetõvé tenni a megszikkadt kenyeret.

Ha valaha száradt már kenyér koppanósra a háztartásodban, akkor tudod, milyen érzés.  Ha kis penész mutatkozik rajta, akkor nincs mese, kukába vele. De ha egészséges, és csupán a fogad törne bele, akkor érdemes az alábbi trükkökkel újra életet lehelni bele.

De miért lehetséges ez?

A kenyérkészítés során a liszt keményítőtartalma nedvességet szív fel, hidratálódik. A sütés hatására ez a keményítőtartalom elkocsonyásodik, és megpuhul, így lesz lágy, friss, puha a kenyér. Ha azonban napokig nem fogyasztod el, akkor ez a keményítő elkristályosodik, és a kenyérben lévő nedvesség a kristályszerkezetbe épül. Ez a jó hír, mert ezt a megmaradó nedvességet lehet aktiválni a felfrissítő újrasütés folyamán. Így  visszafordíthatod a kiszáradás folyamatát. Vigyázat: a visszakristályosodás eredménye csak pár óráig tart. A kenyér ezután sokkal hamarabb fog újra kiszáradni.

MIKRÓS MÓDSZER:

Ez a leggyorsabb, és a hatása is a legtovább tart.

1. Hideg vízzel nedvesíts meg egy pár darab konyhai papírtörlőt. Nyomd ki belőle a fölösleges vizet.

2. Csomagold be a szikkadt szelet kenyeret.

3. Tedd a mikróba 10 mp-re.

4. Vedd ki, távolítsd el róla a papírt. Máris friss, illatos kenyeret ehetsz.

SÜTÕS MÓDSZER:

Kicsit hosszabb ideig tart, mint az előző, de az eredmény ugyanolyan nagyszerű lesz.

1. Melegítsd fel a sütődet 150 Celsius fokra.

2. Szakíts le egy darab alumínium fóliát, elég nagyot, hogy az egész cipót, szeletelt kenyereket befedje.

3. Burkold be vele tökéletesen a kiszáradt kenyeret.

4. Tedd a meleg sütőbe 5-20 percre (1 szeletet 5 percre, egy egész kenyeret 20 percre).

5. Vedd ki a kenyeret, de ne nyisd még meg a burkolatot. Hagyd benne kicsit hűlni. Hűlés közben a gőz nem távozik el a zárt burkolat alól, így friss lesz a kenyér, amikor kiveszed. Amikor már fogyasztható hőmérsékletűre hűlt, távolítsd el a burkolatot.

Tipp:

Ha a kenyered keményre száradt, akkor simítsd végig nedves kézzel, mielőtt alufóliába burkolod.

GÕZÖLÕS MÓDSZER:

Nagyon száraz kenyeret érdemes egyenesen a gőzölőbe tenni.

Forralj vizet a gőzölő alsó tartályában, helyezd a száraz kenyeret a lyukacsos, pontosan illeszkedő fölső részbe. Fedd le, és gőzöld lassú tűzön 5 percig (a kenyér méretétől és szárazságától függően).

Ez a módszer kevesebb hőt használ, de több nedvességet.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.