kulcsár edina
Keményre száradt, de fáj kidobni. Mit tegyél, ha már pirított kenyérkockának se jó? Most eláruljuk, hogy lehet újra ehetõvé tenni a megszikkadt kenyeret.
Ha valaha száradt már kenyér koppanósra a háztartásodban, akkor tudod, milyen érzés. Ha kis penész mutatkozik rajta, akkor nincs mese, kukába vele. De ha egészséges, és csupán a fogad törne bele, akkor érdemes az alábbi trükkökkel újra életet lehelni bele.
A kenyérkészítés során a liszt keményítőtartalma nedvességet szív fel, hidratálódik. A sütés hatására ez a keményítőtartalom elkocsonyásodik, és megpuhul, így lesz lágy, friss, puha a kenyér. Ha azonban napokig nem fogyasztod el, akkor ez a keményítő elkristályosodik, és a kenyérben lévő nedvesség a kristályszerkezetbe épül. Ez a jó hír, mert ezt a megmaradó nedvességet lehet aktiválni a felfrissítő újrasütés folyamán. Így visszafordíthatod a kiszáradás folyamatát. Vigyázat: a visszakristályosodás eredménye csak pár óráig tart. A kenyér ezután sokkal hamarabb fog újra kiszáradni.
Ez a leggyorsabb, és a hatása is a legtovább tart.
1. Hideg vízzel nedvesíts meg egy pár darab konyhai papírtörlőt. Nyomd ki belőle a fölösleges vizet.
2. Csomagold be a szikkadt szelet kenyeret.
3. Tedd a mikróba 10 mp-re.
4. Vedd ki, távolítsd el róla a papírt. Máris friss, illatos kenyeret ehetsz.
Kicsit hosszabb ideig tart, mint az előző, de az eredmény ugyanolyan nagyszerű lesz.
1. Melegítsd fel a sütődet 150 Celsius fokra.
2. Szakíts le egy darab alumínium fóliát, elég nagyot, hogy az egész cipót, szeletelt kenyereket befedje.
3. Burkold be vele tökéletesen a kiszáradt kenyeret.
4. Tedd a meleg sütőbe 5-20 percre (1 szeletet 5 percre, egy egész kenyeret 20 percre).
5. Vedd ki a kenyeret, de ne nyisd még meg a burkolatot. Hagyd benne kicsit hűlni. Hűlés közben a gőz nem távozik el a zárt burkolat alól, így friss lesz a kenyér, amikor kiveszed. Amikor már fogyasztható hőmérsékletűre hűlt, távolítsd el a burkolatot.
Tipp:
Ha a kenyered keményre száradt, akkor simítsd végig nedves kézzel, mielőtt alufóliába burkolod.
Nagyon száraz kenyeret érdemes egyenesen a gőzölőbe tenni.
Forralj vizet a gőzölő alsó tartályában, helyezd a száraz kenyeret a lyukacsos, pontosan illeszkedő fölső részbe. Fedd le, és gőzöld lassú tűzön 5 percig (a kenyér méretétől és szárazságától függően).
Ez a módszer kevesebb hőt használ, de több nedvességet.