kulcsár edina
A szódabikarbóna valóban igazi csodaszer a háztartásban, mégis akad, amire egyáltalán nem szabad használni, mert több kárt okozol, mint hasznot!
A szódabikarbóna jótékony hatásait könnyen hasznosíthatod a takarításban, csodásan fertőtlenít, fehérít, tisztít és szagtalanít. Azonban nem árt vigyázni vele. Mutatjuk, mire ne használd a fehér csodaport!
A szódabikarbóna sok receptben megtalálható, mivel fellazítja a tésztát. Nem véletlenül terjedt el annyira, mivel nagyon kellemes küllemet biztosít a süteményeknek és pékáruknak. A felszabaduló széndioxidnak köszönhető, hogy kis „légbuborékok” keletkeznek az ételben, ez teszi "magassá" például a piskótát. Azonban szódabikarbóna már önmagában is lúgos,
ha széndioxidot veszít akkor egy sokkal ártalmasabb és lúgosabb anyag, a mosószóda keletkezik.
Ha így sütsz gyakran tapasztalhatsz zöldülést, mindez a keletkező mosószóda értékes összetevőket romboló hatásának köszönhető.
Számos módszer található arra, hogy keverd össze ezzel vagy azzal a szódabikarbónát, kend be vele a fogaid, és ragyogóan fehérek lesznek, fillérekből. Azonban a fogzománc nagyon érzékeny és könnyen károkat okozhatsz.
Gondolj bele, a szódabikarbóna lemarja az ezüstről a szennyeződéseket, és hófehérré varázsolja a régi sportcipőd. Az ép fogzománc mindennél értékesebb, így nem éri meg a kísérletezés. Ha hófehér fogakat szeretnél, fordulj szakemberhez!