tóth gabi
Képzeld el, hogy egész télen a kezed ügyében van a friss bazsalikomod, sõt, a bazsalikommal ízesített olívaolaj is. Nem kell cserépben nevelgetned a fûszernövényt ahhoz, hogy ez valósággá váljon!
Ha szereted a friss bazsalikom ízét az ételeidben, és a bazsalikomos-olívaolajos öntetet a salátán, akkor szánj rá egy pici időt arra, hogy a friss, nyári fűszernövényt tartósítsd télire - méghozzá tartósítószer nélkül!. Mindössze 4 dologra lesz hozzá szükséged: egy (vagy több) befőttes üvegre, bazsalikomlevelekre, sóra és olívaolajra.
Az üveget vagy üvegeket a fedelükkel együtt sterilizáld forró vízben, majd szárítsd meg.
A bazsalikomot mosd meg hideg vízben, és szintén szárítsd meg.
Az üveg alját szórd be sóval.
Tegyél rá bazsalikomot.
Öntsd le egy kevés olívaolajjal.
Ismételd ezt a rétegezést egészen addig, amíg meg nem telik az üveg, vagy el nem fogy a bazsalikom.
A bazsalikomlevelek legyenek minden esetben a só és az olaj alatt.
Csavard rá az üvegre a fedelet, és címkézd, dátumozd fel. Körülbelül 1 évig áll el, de általában hamarabb el szokott fogyni.