tóth gabi
Nyár közepére saját termesztésû paprikát varázsolhatsz az asztalra. Az ízletes zöldség termesztésének titkát nagyanyáid is tudták már. Miért ne lesnéd el tõlük?
Rakhatod majd szendvicsre vagy főzhetsz belőle ínycsiklandó lecsót. Mutatjuk, mire figyelj oda, hogy minél finomabbra nőjön!
Frissen trágyázott ágyásba kell palántázni. Istállótrágyán kívül keverj a földbe káli- és foszfáttrágyát, valamint nitrogénműtrágyát. A termés mennyiségét és minőségét a nitrogén jelenléte határozza meg. Vigyázz, mert nem szabad túladagolnod!
A keserűsót vagy epsom-sót (magnézium-szulfát) a talaj magnéziumtartalmának növelésére használják. A magnézium pedig a klorofill előállításának lényeges eleme.
Ha a nagy magnézium-igényű növényeket - krumplit, paradicsomot és paprikát - ezzel trágyázod, csodákra képes. A víz jól oldja, így hamar bekerül a talajba és a növény gyorsan hasznosítani fogja.
Az ültetés ideje a májusi fagyok elmúlta után, május közepén van. Négyzetméterenként 8-10 ikerpalántát ültess!
Száraz időben hetenként, egyébként 8-10 naponként öntözd.
Legkedvezőbb számára a 25°C-os hőmérséklet és a 12-14 órás napsütés. Ha ennél kevesebb fény éri, akkor a virágai lehullanak.
Ezzel megelőzöd a talaj cserepesedését, és lehetővé teszed, hogy a gyökerekhez is elég oxigén jusson.