6 éve

Ne dobd el a tojáshéjat, megmentheti a kerted!

Ezzel az egyszerû módszerrel megakadályozhatod, hogy a frissen ültetett palánta csigák és más kártevõk martaléka legyen! Megmutatjuk, hogyan!

Szerző Boros Jutka


A kiskertek legnagyobb ellenségei a kártevő rovarok, gyakran a csigák. Ha nem figyelsz oda, kevés növény marad életben. A csigák pusztítását azonban megakadályozhatod, ha összetört tojáshéjat szórsz az ágyásokra. Az éles tojásszéleken a csigák nem tudnak közlekedni.


Még ennél is jobban jársz, ha a tojáshéjat nem töröd össze, hanem ültető edénynek használod. Óvatosan törj félbe néhány tojást. A tojáshéjakat töltsd meg földdel, ebbe nyomkodd bele a magokat. Helyezd vissza a földdel teli tojáshéjakat a tojástartóba és tedd az ablakpárkányra. Nagyszerűen érzik magukat ilyen körülmények közt a magoncok.

Ugyan a tejfölös dobozokhoz képest a tojáshéjba kevesebb föld kerül, de a mag ebben is vígan kikel, sőt! A héj táplálékul is szolgál a sarjadó növényeknek. Későbbiekben, ha a palánta már megerősödött és kiültetésre kerül, a héj finoman összeroppantandó, így a növény gyökere utat talál magának a talajban.

Ne feledd:

Általános szabály, hogy a magvetés és a palánta kiültetése között 4-8 hétnek el kell telnie.

 

Szerző Boros Jutka

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!