tóth gabi
A narancs ilyenkor, karácsony közeledtével nemcsak vitaminpótlásra alkalmas. A finom illatú gyümölcsbõl remek természetes illatosítót, vagy akár illatgyertyát is készíthetsz néhány perc alatt.
Szedd ki a héjból a gyümölcs húsát (félbe is vághatod, de látványosabb, ha csak egy "kalapot" vágsz le róla cikkcakkban), és önts bele gyertyát. Olvaszd fel a maradék gyertyákat lassú tűzön (vigyázz, ne tedd nagy lángra!). A kanócot kösd rá egy hurkapálcára, és lógasd bele a narancshéjba, majd öntsd körbe a folyékony viasszal. Ha megdermedt a viasz, vágd a kanócot megfelelő hosszúságúra.
A narancshéj illóolaj-tartalma arról is gondoskodik, hogy a gyertyád természetes, finom narancsillatot árasszon.
A gyertya szélébe néhány szem szegfűszeg is kerülhet, a gyertyaláng fantasztikusan előhozza az illatát.
Ha megetted a narancsot, szárítsd meg a héját a fűtőtesten. Tegyél egy tálba fahéjrudakat, csillagánizst, szegfűszeg-darabokat, szerecsendiót és a narancshéj-csíkokat, és
máris kész a házi pot pourri.
Egy süteménykiszúróval csillagokat vagy más formákat is vághatsz a narancshéjból, így még látványosabb a pot pourri. De a narancshéjdarabkákat szegfűszeggel megtűzdelve és megszárítva zsinórra is fűzheted és a lakás bármely pontján felteheted.
Fogj egy gyümölcsöt, és tetszőleges mintázatban tűzz bele szegfűszegeket. Akaszd fel egy fényes szalagra, és máris élvezheted az illatát.
Nem kell az egész narancsot teletűzdelned a szegfűszeggel, csíkokat, alakzatokat is kialakíthatsz rajta.
Ha még elegánsabb megoldásra vágysz, a tűzdelés előtt egy éles késsel mintákat is karcolhatsz a narancs héjába.
Vagdosd be a gyümölcs héját, és szellős, hűvös helyen hagyd kiszáradni. Csodás, illatos karácsonyfadísz készülhet belőle.
Vágd szeletekre a gyümölcsöt, és a szeleteket szárítsd meg a fűtőtesten. A szárított narancsszeletekből egy fahéjrúddal karácsonyfadísz készülhet.
Felfűzve, és egy nagy tömbgyertya köré tekerve asztaldísznek sem utolsók.
A fenyőágakból készült függődíszt is illatosíthatják.
A narancsszeleteket fűzd fel fahéjrudakkal és más fűszerekkel. A rövidebb füzérek a karácsonyfára kerülhetnek.
Egész narancsokkal és még több fűszerrel kombinálva hosszabb füzéreket is összeállíthatsz.
Ha sok száraz narancsszeleted van, akár ajtókoszorút is készíthetsz belőlük. Még a hidegben is csodásan illatozik.