tóth gabi
Nincs veszélyesebb a nyers húsnál. Ha azonban azt gondoltad eddig, hogy jót teszel, ha sütés elõtt megmosod, akkor rosszul hitted. Furcsa dolgok is várhatnak rád.
A konyhai munka egyik legkellemetlenebb mozzanata, amikor a nyers hússal dolgozol. Kiteszed a konyhapultra, vagdosod, a belőle kifolyó vér mindent eláraszt. A biztonságod érdekében te az egész procedúra előtt szépen és alaposan megmosod a húst.
Egyes szakértők szerint ennél nagyobb bajt nem is okozhatnál magadnak.
A csirkehúsban hemzsegnek a baktériumok. Ezek közül is a salmonella és campylobacter a legveszélyesebb.
Nem csak gyomorrontást okoznak, hanem súlyos esetben halált is, hiszen a szervezeted kiszárad, ha nem fordulsz időben orvoshoz.
A víz, ami alatt megmosod a csirkehúst, nem elegendő, hogy a baktériumokat eltávolítsd. Sőt, ezzel táptalajt adsz nekik, amin rettentő gyorsan szaporodni fognak. A csap alatt tartott húsról pedig a fertőzött víz az egész konyhádat beborítja, veled együtt téged is.
Te pedig ezen a fertőzött konyhapulton fogod a hús után megpucolni a zöldséget, felvágni a kenyeret és tálalni az ebédet, ami különösen nyáron veszélyes lehet.
Hiába fertőtleníted le a konyhát a főzés befejezésével, akkor már késő. Zuhanyozni pedig biztos nem szoktál minden egyes ebédkészítés után.
A legjobb, amit tehetsz, a nyers húst töröld át papírtörlővel és a csirkét minél előbb tedd be a sütőbe. Az ott levő magas hőmérséklet minden baktériumot elpusztít majd. Így a konyhád is biztonságos marad.