OLDALVONAL

Szerző MM

Létrehozva: 2024.10.05. 09:00

Szalai Ádám hidegrázós beszédét sosem feledjük, ezért tért vissza a válogatottba a legenda - Videó

Hétfőtől új pályaedző, de régi ismerős segíti a kapitányt. Szalai Ádám játékosból edző lett a magyar válogatottnál: összegyűjtöttük a legendás 9-es kilenc felejthetetlen pillanatát.

Újra Szalai Ádám is ott lesz hétfőtől a Hollandia (október 11.) és Bosznia-Hercegovina (október 14.) elleni Nemzetek Ligája-meccskre készülő magyar labdarúgó-válogatott lelki összetartásán – de két évvel a visszavonulása után, immár nem Marco Rossi játékosaként, hanem a szövetségi kapitány új pályaedzőjeként. 

Marco Rossit (balra) ezentúl pályaedzőként segíti hajdani csatára és egyben csapatkapitánya, Szalai Ádám
Marco Rossit (balra) ezentúl pályaedzőként segíti hajdani csatára és egyben csapatkapitánya, Szalai Ádám   Fotó: mlsz.hu

– Óriási megtiszteltetés a magyar válogatott szakmai stábjának tagja lenni. Sok éven keresztül aktív játékosként, most pedig Marco Rossi segítőjeként is azon leszek, hogy a nemzeti tizenegy minél sikeresebb legyen a jövőben – idézte a 86-szoros válogatott Szalait a szövetség honlapja.

A Ripost az alábbiakban csokorba szedte a német Bundesligában 12 évet lehúzott, két Európa-bajnokságon is gólt szerző excsatár legemlékezetesebb válogatottbeli momentumait: hajdani 9-esként éppen 9-et.

1. Triplával nyitotta a góljai sorát

Szalai Ádám 2009-ben, Izrael ellen mutatkozott be a válogatottban, majd 2010 októberében, a negyedik meccsén szerezte meg az első (majd a második és harmadik) gólját: a San Marino elleni 8-0-s Eb-selejtezőn triplázott. Később a 86 meccsén 26 találatig jutott a nemzeti csapatban.

2. Nem játszott, de megmondta a magáét

Betegsége miatt Szalai kimaradt Egervári Sándor csapatából, amely 2013-ban 8-1-re kikapott Hollandiában, vb-selejtezőn. Pár nappal később, a kapitány lemondása után a csatár kíméletlen őszinteséggel tartott monológot a Telkiben összegyűlt újságíróknak, ostorozva többek között a magyar edzőképzést, a megfelelő alapok híján irreális célkitűzéseket, a honi futballszeretők évtizedek óta tartó átverését.

3. Lemondta a válogatottságot Pintérnél

2014-ben, az Európa-bajnoki selejtezők rajtja előtt Szalai a Facebookon jelentette be: az előző évi nyilatkozata óta sem változott semmi, ezért a véleményét (akkor még a Győri ETO bajnokcsapatának edzőjeként) bírált Pintér Attila szövetségi kapitánykodása alatt „nem kíván a magyar válogatott rendelkezésére állni”. Ugyanakkor, ha a körülmények változnak és az MLSZ-nek szüksége lesz rá, nem zárta ki a visszatérését.

4. Dárdai rábeszélte a folytatásra

Miután kinevezték Pintér helyére az északírek elleni hazai, vesztes Eb-selejtező nyitány után, Dárdai Pálnak sikerült rábírnia Szalait a visszatérésre: a sorozat második meccsén, Romániában már a kezdőcsapat tagja volt. A végül sikeres kvalifikáció során, 2014 októberében, Feröer ellen szerzett gólt, aztán…

5. Megtörte az 550 napos gólcsendjét

...2016 júniusában, már a franciaországi Eb első magyar csoportmeccsén, Ausztria legyőzésekor Szalai több mint másfél év, 550 nap után volt újra eredményes. 

44 múltán első magyar futballistaként lőtt gólt kontinenstornán. Óriási feszültség szabadult föl benne, sírva ünnepelt a korábban őt gyakran kritizáló szurkolók körében, majd a lecserélése után a kispadon is könnyezett.

6. Rossinál lett csapatkapitány – ezért!

Marco Rossi 2018-as kinevezése után, rögtön az első meccsén (1-0-s vereség a finnországi NL-találkozón) Szalai lett a magyar válogatott csapatkapitánya. Hogy többek között miért, abból a 2020 novemberi, Izland elleni Eb-pótselejtezője előtti, nagy hatású öltözői beszéde mond a legtöbbet.

7. Gólt szerzett a 2021-es Eb-n is

Miután a 2016/17-es vb-selejtezőkön, majd a 2018-as Nemzetek Ligája-sorozatban is 6 meccsen 4-szer talált az ellenfelek hálójába, Szalai főszereplő lett a második Eb-jén is. A 2021-ben részben Budapesten rendezett tornán, de éppen a harmadik, Münchenben rendezett csoportmeccsen szerezte a mieink első vezető gólját Németország ellen.

8. Álomgóllal tért vissza Németországba

Utolsó válogatottbeli gólját 2022 szeptemberében, stílusosan Németországban, a Nationalelf ellen szerezte a Nemzetek Ligájában, Szoboszlai Dominik szöglete után a kapuba sarkazva a labdát. 

Ekkor már Svájcban, a Baselnél légióskodott, miután 12 év Bundesliga-szereplés után távozott Mainzból.

9. Szalai Ádám átvedlett szurkolóvá

A korábban sokszor kritizált Szalait a szurkolók hősként búcsúztatták a következő, Olaszország elleni hazai NL-meccs után (azon a vereségen múlt, hogy a halálcsoportban a németeket és az angolokat is legyőző és megelőző Rossi-csapat nem jutott be a négyes döntőbe). Utolsó válogatott mérkőzésén már a Himnusz éneklésekor elragadták az érzelmek, majd a lefújás után kimászott a szurkolók közé, és szimbolikusan a válogatott drukkerévé vált. 

Addigi csapattársai „Köszönjük, kapitány”-feliratú pólóban hallgatták a beszédét.

Tavaly a litvánok elleni Eb-selejtezőt pedig a táborból szurkolta végig.

Szalai Ádám
Szalai Ádám a táborban Fotó: Török Attila

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek