Orbán Viktor: A hazai szakemberek felkészültek az árvíz elleni védekezésre, van elegendő ember, pénz és megfelelő technika

POLITIK
OLDALVONAL

Szerző SK

Létrehozva: 2024.09.10.

Kocsmai verekedés, aljas csalás, ezek voltak a sakkolimpiák legnagyobb botrányai

2024 szeptemberében Budapesten rendezik a 45. sakkolimpiát, az egyik legrégebbi, világbajnoki rangra számot tartó nemzetközi eseményt. Korábban rengeteg botrány volt a viadalon.

Az első sakkolimpiát 1924-ben, a VIII. nyári olimpiai játékok során rendezték Párizsban, a másodikra pedig két évvel később került sor Budapesten, amelyet meg is nyert a magyar csapat. Az első két eseményt még nem ismerték el hivatalos sakkolimpiának, de az 1927-ben rendezett viadalt már igen. Ezt meg is nyerte a magyar csapat, amely egy évvel később megvédte címét.

Az Origo összegyűjtötte a viadal múltjának érdekes történeteit, botrányait:

sakk
Fotó: Pexels (Photo by sk)

Az 1966-os kubai viadalon az első öt fordulóról hiányzott a nyolcszoros sakkolimpiai bajnok Mihail Tal, akit nem egy trópusi betegség döntött le a lábáról Havannában. 

A szovjet sakklegendát a verseny kezdete előtt egy bárban leütötték egy palackkal, mert egy férjes asszonyt akart elcsábítani. 

 

 

Botrányos csalás a magyarok ellen

1978-ban a magyar aranygeneráció felért a csúcsra, a Portisch Lajos vezette csapat megnyerte a Buenos Airesben rendezett sakkolimpiát. Két évvel később a Portisch Lajos, Ribli Zoltán, Sax Gyula, Csom István, Faragó Iván, Pintér József összetételű együttes még jobban szerepelt, de a svájci rendszerű tornán a magyar és a szovjet csapat között holtverseny alakult ki az első két helyen. Az első helyről a skót-görög meccs döntött, a mienk balszerencséjére a skótok legjobb játékosa hazautazott, de 1,5 pontot még így is szerezhettek volna, ami kedvező lett volna a magyaroknak. A szovjetek sakkozója, Garri Kaszparov azonban "szekundált", tehát súgott a görögöknek, akik végül 3,5-0,5-re nyertek.

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek