Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.15.

"Elveszítettem azt, amit itt megkaptam" – háborúból menekült Magyarországra a szövetségi kapitány

Harminckét éve érkezett Magyarországra, most állami kitűntetést kapott a kosárlabdázók kapitánya. Ivkovics Sztojan három Európa-bajnokságra vezette ki a válogatottat.

Sportemberek nevét ritkán fedezhetjük fel a legrangosabb állami kitüntetések között, augusztus 20-án azonban a köztársasági elnök a kiemelkedő sportolói és edzői pályafutása, valamint szövetségi kapitányként elért, nemzetközi szinten is kimagasló eredményei elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Ivkovics Sztojan mesteredzőnek. Kétségtelen, az utóbbi évtizedekben nem volt nála eredményesebb kosárlabda-szövetségi kapitány a férfiaknál. Tavaly nyáron mondott le a posztról, most a Magyar Nemzetnek adott interjút.

Ivkovics Sztojan
Ivkovics Sztojan a magyar kosárlabda meghatározó alakja Fotó: Magyar Nemzet

A kiváló kosárlabdázó Horvátországban született, de magyarnak és montenegróinak vallja magát.

"Édesanyám horvát, édesapám szerb, ami a polgárháborúig nem okozott gondot, de a kitörésekor választanom kellett volna, amit képtelenségnek tartottam. Melyik ellen kellett volna harcolnom? Nekem akkor is a család volt a legfontosabb, és úgy tudtam megmenteni a helyzetet, hogy Magyarországra szerződtem. Montenegróban nőttem fel, az eredeti családom ma is Kotorban él, így a szívem szerint egyrészt montenegrói vagyok, ugyanakkor a feleségem magyar, a gyerekeim is itt születtek, itt nevelkedtek, ezért ugyancsak a szívem szerint magyar is vagyok" – mondta a lapnak Ivkovics, aki 1992-ben érkezett Szolnokra még aktív játékosként, s azóta is a magyar kosárlabdában dolgozik. Jelenleg Kecskeméten él, a helyi csapat edzője. 

Ivkovics Sztojan magyar, nálunk lelt otthonra

Vallja, hogy nehéz volt elszakadni a háború sújtotta akkori Jugoszláviából, de szerencsére nálunk otthonra lelt.

Elveszítettem azt, amit aztán itt megkaptam: a biztonságos életet. Megtanultam, nem szabad megengednie egy országnak, hogy mások mondják meg, mit és hogyan csináljon. 

"Az otthonom már nagyon régóta Magyarország, itt toleranciára találtam, az emberek például örültek, amikor megpróbáltam már magyar szavakat használva beszélni. Engem úgy neveltek, ha elmegyek bárhová, akkor ott nekem kell alkalmazkodnom, és ennek igyekeztem is megfelelni."

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek