OLDALVONAL

Szerző SK

Létrehozva: 2024.09.24. 15:04

"Budapest meg tud rendezni egy olimpiát" - az esélyekről beszélt a legendás elnök fia

Esély van, de rengeteg komoly rivális érkezik a következő évekre. Ifjabb Juan Antonio Samaranch Budapesten beszélt az esélyekről.

Ifjabb Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke szerint Budapest és Magyarország "bizonyosan" képes lenne otthont adni 2036-ban, vagy azután a nyári játékoknak, de a következő megpályázható eseményre rengeteg érdeklődés érkezik majd, így a magyar fővárosnak komoly küzdelemre kell készülnie. A 64 éves sportvezető - akinek édesapja 21 éven át vezette a NOB-ot - az Európai Unió Tanácsa magyar elnöksége alkalmából rendezett sportvezetők nemzetközi konferenciáján tartott előadást kedden. Ezt követően beszélt az MTI-nek az olimpiai rendezés magyar esélyeiről.

Ifjabb Juan Antonio Samaranch édesapja után szintén a NOB elnöke lenne Fotó: AFP

"Szükség van egy jó pályázati anyagra, aztán kell egy nagyon jó csapat, ami egyébként itt rendelkezésre áll, hiszen kiváló szakemberek vannak Magyarországon, akiknek ráadásul óriási tapasztalata van a nemzetközi sportesemények rendezését illetően. Mindezek mellett a sikerhez az is kell, hogy a jelentkező ország és város megragadja a számára legjobb lehetőséget és legyen némi szerencséje is" - fogalmazott Samaranch, aki egy saját maga által átélt példát említett. Elmondta, hogy Madriddal sorozatban háromszor pályáztak, de egyik esetben sem jártak sikerrel.

Jelenleg hivatalos érdeklődés Budapest részéről nem érkezett, és mivel 2034-ig ki vannak osztva a rendezési jogok, először 2036-ért lehetne indulni. Itt óriási a tapasztalat a nagy világesemények megszervezésében, valamint megvan a szenvedély és a kompetencia is ehhez, ezért egyáltalán nem lennék meglepve, ha rövidesen hivatalos érdeklődés is érkezne Magyarországtól a NOB-hoz

 - fogalmazott a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) alelnöki posztját is betöltő Samaranch. Kiemelte, hogy a magyar rendezési szándékot jelenleg minden nemzetközi sportági szakszövetségnek nagyon komolyan fontolóra kell vennie, bármilyen sportágról is legyen szó.

Samaranch az idei párizsi olimpiáról és paralimpiáról úgy vélekedett, rendkívül fontos volt, hogy az olimpiai mozgalmat visszaállítsák az őt megillető helyre a koronavírus-járvány miatt nagyon nehéz tokiói, valamint a gazdasági körülmények miatt kihívásokkal teli riói játékok után. Azt mondta, nagy köszönettel tartoznak a francia szervezőknek a nyári eseményekért, a most bemutatkozott sportágakat illetően pedig kiemelte, hogy azért is fontos a jelenlétük, mert a fiatalabb generációk számára is relevánsnak kell maradnia az olimpiának.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek