Létrehozva: 2024.08.03.

„Ez az egész egy képtelen sztori!” – megszólalt egy szakember Hámori Luca Imane Helif elleni meccséről

A Szelídek boksz tanodájának mentora szerint egy rossz álom, ami Párizsban történik az olimpián. A korábbi bokszoló abban bízik, hogy Hámori Lucának lesz olyan szerencsés ütése, amellyel győzni tud Imane Helif ellenében.

„Elképesztő tragédiának tartom, hogy egy biológiailag férfi a nők között bokszolhat az olimpián. Vele szemben talán akkor lenne esélye egy női versenyzőnek, ha Imane Helif csak rövid ideje bokszolna, nem pedig egy életet tett volna arra, hogy az olimpiára eljusson” – mondta a Metropolnak Sipos Mihály, a Szelídek Tanodájának mentora. Az egykori bokszoló saját lányát, az EB-n bronzérmes magyar bokszbajnok Hajnalt nem engedné egy ilyen inkorrekt mérkőzésre, ugyanakkor szívből kívánja Hámori Lucának a győzelmet. Mihály tapasztalatai szerint egy ilyen felállásban a mérkőzést elvesztő nőnek nemcsak fizikailag, de pszichésen is meg kell küzdenie ezzel a több szempontból megmagyarázhatatlan vereséggel.

Sipos Mihály
Sipos a saját lányát nem engedné ringbe Helif ellen  Fotó: Ványi Ákos

"Egy versenyző olimpikonnak készül egész életében, rengeteg idő, energia és pénz az, amit ráfordít a céljaira éveken át, és akkor beküldenek egy nőhöz egy fizikailag férfit a ringbe? Az egész ökölvívó társadalom fel van lázadva. Szavakat nem találok arra, hogy egy női csoportban bokszolhat egy férfi. Helif maga nem tehet arról, hogy biológiailag férfi, de eddig le volt tiltva, nem engedték semmilyen bajnokságra. Tavaly volt egy teszt, amikor XY kromoszómát találtak benne és férfi versenyző volt. 

Az egész felépítése, fizikuma olyan, mint egy férfié, más az izomzata, mint egy nőnek, jóval nagyobb a teherbírása, más az idegrendszere, ezért a férfiak között kellene bokszolnia

– mondta Sipos Misi. A boksztanoda vezetője hozzátette: „Persze mindenki azért megy, hogy nyerjen, de ez az egész helyzet hányinger”.

„Az éremtől egy lépésre van ez a kislány”

A korábbi bokszoló nagyon becsületesnek, tisztességesnek tartja Hámori Luca részéről, hogy mindennek ellenére is kiáll Heliffel.

Az esélyeiről nem szeretnék nyilatkozni, hiszen lehet szerencsés ütése is, és nem tudom, hogyan készítik fel. Az biztos, hogy Luca rendkívül jó technikájú, erős ütésű hölgy, akinek ez az álma. 

Nagyon örülnék, ha érmes lenne, a lányommal együtt bokszoltak, szeretem az ökölvíváshoz való hozzáállását, szorgalmát, szeretetét és ha ezzel a helyzettel elvérzik az olimpián, az óriási érvágás lenne. Az ilyen módon elszenvedett vereséget lelkileg feldolgozni is iszonyatos, hiszen már az traumát okoz, hogy engednek egy férfit a női mezőnyben bunyózni. A másik pedig az, hogy az éremtől egy lépésre van ez a kislány" – mondta a Szelídek Tanodájának mentora.

A saját lányát nem engedné

Sipos Mihály ökölvívó bajnok lányát nem engedné ringbe egy biológiailag férfi ellenféllel, annak ellenére, hogy Hajnal főleg fiúkkal szokott bokszolni, mert kevés a nő az akadémián. 

„De akármilyen ügyes is, nem engedném egy ilyen helyzetbe. Végig sem tudnám nézni. Egyébként is, röhej tárgya az egész. Mivel a lányommal együtt keresztények vagyunk, már az olimpia megnyitójáról eljöttünk volna. Ez a kezdetektől egy provokatív ideológiáról szól, ami egyben a sportnak a megcsúfolása is. Azt tükrözi, amerre halad a világ, és hogy ebbe így belesimul az olimpia, az szégyen a szervezőkre és a NOB-ra nézve egyaránt” – vélekedik.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek