OLDALVONAL

Szerző P. E.

Létrehozva: 2024.08.10.

Emlékszel még Egerszegi Krisztinára? Így él a magyarok Egérkéje

Egerszegi Krisztina percek alatt lopta be magát egy nemzet szívébe. Egérke mindössze 14 évesen szerezte meg első olimpiai aranyérmét.

Egerszegi Krisztina, vagy ahogy mindenki ismeri, Egérke az 1988-as szöuli olimpián, 200 méter háton az egész világot döbbent némaságba taszította, amikor elsőnek ért célba. Az akkor mindössze 14 éves lány pillanatok alatt lopta be magát egy nemzet szívébe. Sokunk fülében ott cseng még Vitray Tamás kiabálása: "gyere, Egérke, gyere kicsi lány!"

Egerszegi Krisztina úszik-
 

A szöuli olimpián az aranyérem előtt három nappal 100 méter háton ezüstérmes lett. Egerszegi Krisztina sikersorozata a következő két olimpián sem szakadt meg, 1992-ben és 1996-ban is emberfeletti teljesítményt nyújtott, így összesen 5 olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet.

egerszegi krisztina-04-BS
 

Egerszegi Krisztina az 1996-os olimpia után, 22 évesen döntött úgy, hogy búcsút int a versenysportnak. Férjhez ment Vigassy Ádámhoz és három gyermekük született. Legnagyobb fiuk, Bálint már 24 éves, őt követte Barnabás, aki 22 éves, majd érkezett a családba egy kislány, Zille, aki februárban lett 20 éves.

Egerszegi Krisztina-205-VZS
Egerszegi Krisztina itt még kicsi gyermekeivel

Az idén 50 éves egykori úszónő sokáig kerülte a rivaldafényt, csak ritkán jelent meg nyilvános eseményeken. Ez azonban megváltozott, mivel elfogadta az Úszó Nemzet Program nagyköveti pozícióját. A program középtávú célja, hogy minden gyereknek legyen lehetősége vízbiztos úszás elsajátítására az általános iskola 2. osztályáig.

20231124_1007_at
Egerszegi Krisztina 2023-ban - Fotó: Török Attila

- Szülőként született meg bennem a döntés. Úgy vélem, minden olyan tudás, amely megszerezhető, a gyerekeink hasznára válik. (…) Az én gyermekeim már felnőttek, de szülő maradok, míg élek, és ez a gondolkodásmód igencsak meghatározta az elmúlt éveimet - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek