Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.07.15.

Visszalépett a legnagyobb ellenfél, így lehet meg a magyarok olimpiai aranya

Samil Mamedov, Oroszország egyetlen birkózója, aki a párizsi olimpiára történt NOB-meghívást elfogadta, most mégis úgy döntött, hogy nem lép szőnyegre Párizsban.

A TASZSZ azt írja, Samil Mamedov egy makacs sérülése miatt döntött a visszalépéséről – közölte az ország sportági bizottsága az Orosz Olimpiai Bizottsággal és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) is. A birkózó-vezetés egyébként a múlt héten tudatta, hogy a 23 éves Mamedov szabadon dönthet arról, hogy részt vesz-e a játékokon. A 2023-as vb-bronzérmes dagesztáni-orosz klasszis a szabadfogásúak 65 kg-os súlycsoportjában a mi aranyéremre esélyes reprezentánsunk, Iszmail Muszukajev (FTC) egyik nagy ellenfelének ígérkezett. Bánkuti Zsolt, szabadfogású válogatottunk vezetőedzője Vlagyikavkazban fogadta a Ripost hívását.

"Már mi is értesültünk Mamedov döntéséről, egy biztos: képzett rivális marad le Párizsról – mondja Bánkuti az oroszországi tréningtáborból. - Iszmail jelenleg Dagesztánban készül, augusztus elején érkezik Budapestre."

A szakember elárulta, a Fradi világ- és Európa-bajnokának olimpiai ágán iráni, azerbajdzsáni és albán rivális szerepel.

"Közülük aligha okozhat gondot az albán, az azerbajdzsánit is legyőzte már háromszor, de a perzsa Rahman Amouzad kemény ellenfél" – jellemez Bánkuti.

Iszmail Muszukajev / Fotó: Dömötör Csaba

Az orosz és fehérorosz sportolók semlegesként, zászló és himnusz nélkül versenyezhetnek Párizsban. Részvételüket a NOB ellenőrzi, de amennyiben az olimpikonok kapcsolatban állnak a hadsereggel vagy belügyi szervekkel, megtagadják tőlük a rajtot. A Párizsba utazó orosz sportolók listája alig több mint egy tucatnyira szűkült, de számos orosz sportszövetség nem hajlandó versenyengedélyt adni olimpikonjainak az általuk megalázónak nevezett körülmények miatt. A NOB eredetileg 36 orosz sportembernek adott zöld utat, de húszan lemondták az ötkarikás versenyt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek