Létrehozva: 2023.09.05.

Sose hitted volna: ez a közös Dárdaiban és a Fradi új edzőjében

11 érdekesség Dejan Sztankovicsról. Róma kék felének Sárkánya, Mourinho örökös barátja, Neuer réme és a Juve-szurkolók vörös posztója a Ferencváros új vezetőedzője.

Dejan Sztankovics személyében újra világhírű nagyágyút szerződtetett a Ferencváros labdarúgócsapata. A 45. születésnapját jövő hétfőn ünneplő szerb vezetőedző játékosként (javarészt) és trénerként 30+1 trófeát nyert már – honi szinten jó eséllyel a Fradinál is gyarapíthatja ezt a számot. 

Dejan Sztankovics a szerbiai sikereit ismételné a Fradi-kispadon
Dejan Sztankovics a szerbiai sikereit ismételné a Fradi-kispadon       Fotó: AFP

A Ripost összegyűjtött 11 érdekességet a zöld-fehérek új szakvezetőjéről.

1. Többszörös korrekorderként indult

Első meccsét 16 éves és 5 hónapos korában játszott a Crvena zvezda felnőttcsapatában, kisvártatva megszerezte első gólját is a szerb élvonalban, és 19 évesen már csapatkapitány lett nevelőegyesületénél. Mindhárommal új rekordot állított fel.

2. Világklasszisok közé került

Az 1998 és 2004 között szolgált Laziónál, majd az Internazionale csapatában (2004-13) olyan sztárok között játszott (messze a teljesség igénye nélkül!), mint például Pavel Nedved, Roberto Mancini, Diego Simeone, Szinisa Mihajlovics vagy éppen Zlatan Imrahimovic. Többük azóta már óriási sikereket arató edző.

Mancini (balra) a játékostársa és az edzője is volt
Mancini (balra) a játékostársa és az edzője is volt     Fotó: AFP

3. Sárkánnyá avatták

Habár a mindenki által használt beceneve a keresztnevéből következő Deki, a római drukkerek egy sokkal félelmetesebb becenevet aggattak rá: munkabírása, és tüzes vére miatt Il Dragone (A Sárkány) lett belőle.

4. Mourinhóval meggyűlt a baja

Az Internél remek kapcsolatot ápolt korábbi római csapattársával, Mancinivel (szomorú közös emlékük, hogy tavaly együtt vitték a vállukon a rákban elhunyt Mihajlovics koporsóját). 

Az azóta olasz szövetségi kapitányként Európa-bajnoki címet nyert edző helyére 2008-ban kinevezett José Mourinho eleinte éppen ezért nem bízott benne. El se vitte a nyári edzőtáborba, aztán...

5. Elutálták a Juve-drukkerek

...az ősi rivális Juventusszal kokettált, de a torinói drukkerek heves tiltakozásai miatt az átigazolástól jóformán a Torino felé tartó útról visszafordult. Számon kérték rajta, hogy 2004-ben egyszer már lóvá tette az őt csábító Zebrákat az Interért, mint ahogy azt is, hogy játékosként szerzett 26 trófeájából az egyiket (a 2005/06-os Scudettót) a Calciopoli-botrányban elmeszelt Juve kárára kapták meg utólag, a zöld gyep helyett a zöld asztalnál. Sztankovics így végül maradt, hamar visszaverekedte magát a csapatba, és az őt addig bíróló Mourinho egyik bizalmasa lett, erőssége a 2010-ben triplázó (Bajnokok Ligája-, Serie A- és Coppa Italia-győztes) gárdának is. 

6. Megleckéztette Neuert

Ahogy a Magyar Nemzet is emlékeztet: Sztankovics a karrierje egyik legemlékezetesebb gólját Manuel Neuernek lőtte, aki 2011 tavaszán még a Schalke kapusaként merész kifutással fejelte el a labdát, de az Inter szerb sztárja a felezővonaltól, kapásból a hálójába lőtt.

7. Három ország vb-résztvevője

Mindmáig egyedüliként Sztankovics képviselt három országot a foci-vb-ken. 1998-ban, a franciaországi tornán (majd a 2000-es Európa-bajnokságon is) a nyolcaddöntőig jutó Jugoszlávia, a 2006-os németországi vb-n már Szerbia és Montenegró, a 2010-es dél-afrikain pedig már az önálló Szerbia játékosa volt. Utóbbi kettőn a csoportjaik utolsó helyén végeztek.

8. Hullámvasút a kispadon

2013-as visszavonulása után pályaedző lett az Udinesénél, majd 2019-től 2022-ig három szerb bajnoki és két kupagyőzelemre vezette a Zvezdát (134 meccsből 105-öt megnyerve, 9-et elveszítve). Az áhított BL-főtáblára nem tudta bejuttatni klubját, és a tavalyi, Makkabi Haifa elleni playoff-bukás (2-3, 2-2) után önként lemondott.

9. "Special Guy" lett belőle

A "Special One" (A Különleges) tavaly az AS Roma edzőjeként találta szembe magát a korábbi játékosából lett Sampdoria-trénerrel. Sztankovics második vezetőedzői állását tavaly októbertől töltötte be a genovai csapatnál, amely végül borzalmas mérleggel (32 meccs, 3 győzelem, 9 döntetlen, 20 vereség) kiesett az olasz Serie A-ból. Mourinho megölelte, atyai csókot nyomott a feje búbjára és ezt mondta róla: "Ő egy különleges srác".

10. Büszke cigány származására

Amikor idén áprilisban a hajdani Lazio-ikont lecigányozta a Roma-tábor, Mourinho látványosan csendre intette a rasszista "szurkolókat". Utóbb így magyarázta: "Egy nagyszerű emberért és remek barátért tettem. Gyerekei vannak és családja. A szurkolóink nagyszerűek, de a barátaimat nem bánthatják". Sztankovics így válaszolt: "Köszönöm Josénak, én észre sem vettem. Ami a rigmusokat illeti, büszke vagyok arra, hogy cigány vagyok".

11. Dárdaihoz hasonlóan mindhárom fia focista
Sztankovics felesége a szlovén Ana Acimovic (korábbi belgrádi csapattársa, Milenko Acimovic húga), akivel eddig Milánóban éltek három fiukkal. Utóbbiak az Inter akadémiáján nevelkedtek, és mindhárman szerepeltek szerb korosztályos válogatottakban. A 18 éves Alekszander középpályás, idén olykor már kispados az Inter felnőttcsapatában; a 21 éves Filip kapus, most a Sampdoriához adták kölcsön, a 22 éves Stefan viszont nemrég felhagyott az élsporttal.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes fordulat: ezért halhatott meg Diego Maradona

origo.hu

Megszólalt a Bőnyben megkéselt diák édesanyja - ezt mondta a támadóról

mandiner.hu

Videón az ember, aki felmászott a Szabadság-hídra (VIDEÓ)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

A pornómodell Molnár Anikó még több pénzt akar keresni a meztelen képeivel

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Azóta sem tér magához a világ és a Forma–1: 30 éve halt meg Ayrton Senna

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

Videón méltatják, olimpiai bajnok lehet a Fradi klasszisa

OLDALVONAL

Most jött a hír: hirtelen rosszul lett, intenzívre került a legendás kapus

OLDALVONAL

„Újra és újra kiabáltam a nevét, de nem válaszolt” – pici fiát gyászolja a sztárapuka

OLDALVONAL

„Isten veled” – talpig feketében gyászol Kabát Peti