Létrehozva: 2023.08.25.

A főváros legszebb arca: fesztiválhangulat lesz a hétvégén Budapesten

Szombaton és vasárnap reggel 7:00-kor a Hősök teréről indulnak az atlétikai világbajnokság maraton versenyszámai. Hőség lesz a hétvégén, ezért a szervezők, akárcsak a Nemzeti Atlétikai Központban, a maraton útvonalán is gondoskodnak megfelelő mennyiségű vízről a szurkolók számára is.

Augusztus 26-27-én utolsó két versenynapjához érkezik az atlétikai világbajnokság, a Nemzeti Atlétikai Központban tömött lelátók előtt zajló versenyszámok mellett a Hősök teréről szombaton reggel 7:00-kor startol a női, majd másnap, vasárnap 7:00-kor a férfi maratonfutás. Budapest legszebb turisztikai látványosságait érinti a maraton útvonala: a Hősök teréről indul és az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Lánchídon és az Alagúton keresztül egészen a Várkert Bazárig vezet, majd fordul vissza kiindulópontja, a Hősök Tere felé – ezt a 10 kilométeres kört négyszer teljesítik a versenyzők.

atlétika, hősök tere
Fotó: Budapest 2023 NZrt.

A vb sosem látott lehetőséget hoz Magyarország és a főváros számára: a helyszínen több százezren, a tv készülékek előtt ülve pedig világszerte több mint egymilliárdan látják a versenyeket, köztük a maraton helyszínét, Budapest csodálatos városképét és turisztikai látványosságait. És még ennél is többet, mert 980 méter hosszan a Hősök tere és a Kodály körönd között a magasban futó kábelkamera-rendszer a város további panorámáját is megmutatja a nézőknek, akik az eddigi összesített nézettségi adatok szerint várhatóan többen fogják figyelemmel kísérni a budapesti vb-t, mint amennyien a 2017-es londoni atlétikai világbajnokságot nézték.

A maraton igazi fesztiválhangulatot varázsol a városba, a szervezők a versenyek útvonalán szurkolói pontokat építettek, amelyeken ismert zenészek, zenekarok adnak koncerteket. Augusztus 26-án, a női maraton reggelén a Follow the Violin fellépése alapozza majd meg a hangulatot, míg másnap, a férfiak versenye előtt a Szakács Gergő Akusztik zenél, de játszik még a Magyar Honvédség zenekara és az útvonalon olyan sztárok is fellépnek, mint Miklósa Erika.

Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy az elmúlt napok rekkenő hősége és a hétvégén várható kánikula miatt a szervezőbizottság a Nemzeti Atlétikai Központban már megszokott módon az utcai versenyek alatt is gondoskodik a nézők megfelelő víz-utánpótlásáról. A szurkolók térítésmentesen kapnak palackozott vizet a szurkolói pontokon, a szervezők mindenkit arra buzdítanak, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel.

Vasárnap a férfi versenyszám után a maraton útvonalán indul a Hősök Futása, amelyen bárki részt vehet, aki előzetesen regisztrált. A hőség miatt itt is rendkívüli intézkedéseket hozott a szervezőbizottság. Minden futó vizet kap a rajtnál és az útvonal mellett is megsokszorozzák a frissítőpontok kapacitását. Az indulók az életre szóló élmény mellett ajándékot is kapnak. Ezt azok is hazavihetik, akik korábban beneveztek, de a rendkívüli időjárási körülmények miatt nem teljesítik távot, csak kimennek szurkolni a pálya mellé.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szintén arra kérte a versenyre benevezett futókat, hogy mindenki elemezze a kockázatot és csak az fusson, akinek a szervezete hozzászokott a meleghez. Hozzátette, hogy ez a verseny az élményről és nem az eredményről szól, így javasolta, hogy aki kicsit is rosszul érzi magát, nyugodtan sétáljon, vagy akár álljon meg egy kicsit pihenni. A legfontosabb tanácsa azonban, hogy mindenki igyon nagyon sok vizet és gondoskodjon a sópótlásról is. 

A Hősök futása vasárnap lesz a férfi maraton után. 11.00 órakor indul a 10 km-es és 13.00 órakor a 2023 méteres táv.

Az atlétikai vb utcai versenyei Budapest legszebb arcát mutatják a világnak, de át is alakítják a város közlekedését. Augusztus 26-án reggel, valamint augusztus 27-én reggel és délelőtt teljes útzár és parkolási tilalom lesz, a megelőző napokban pedig zajjal és átmeneti forgalmirend-változással jár a felkészülés. Az atlétikai világbajnokság maraton versenyeihez kapcsolódó útlezárásokról és korlátozásokról a lezarasok.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon, valamint a BKK elérhetőségein lehet tájékozódni. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Most jött: áll a kocsisor Budapesten, tömegbaleset történt

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

metropol.hu

Ez nagyon nem fog tetszeni Szoboszlainak: új posztra került

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

travelo.hu

Mintegy 70 utas lett rosszul a Frankfurtba tartó gépen

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Marco Rossi elárulta leghőbb vágyát: Szoboszlaiék így alakíthatnak igazán nagyot az Eb-n

OLDALVONAL

Azóta sem tér magához a világ és a Forma–1: 30 éve halt meg Ayrton Senna

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Csak 33 éves volt: rejtélyes körülmények között meghalt a kosaras

OLDALVONAL

Másfél millió forint: ennyit ér egy magyar hokis felszerelése

OLDALVONAL

Van rajta bugyi? A medence szélén fotózták az egzotikus szépséget

OLDALVONAL

Mindenki érte aggódik, új híreket kaptunk az intenzív osztályon ápolt kapusról