Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.12.19.
Módosítva: 2022.12.19.

A balhék vb-je volt a katari, ezek voltak a legdurvábbak

Korrupció és véres események árnyékolják be minden idők legdrágább futball-világbajnokságát.

A vasárnap zárult futball-világbajnokságon összesen 172 gól született, ami a legtöbb a foci-vb-k történetében. Sajnos azonban nemcsak ezzel írta be magát Katar a sporttörténelembe, hanem azzal is, hogy a legtöbb haláleset, botrány és korrupciós szál fűződik hozzá. Mutatjuk, mik voltak a legdurvábbak. 

MESSI, Lionel
Argentína lett a világbajnok Fotó: Friedemann Vogel

Már a kezdetek előtt kitudódott, hogy 60 országból mintegy félezer fizetett szurkolót verbuváltak, hogy közösségi oldalaikon népszerűsítsék a rendezvényt, de úgy, hogy semmiféle kritikát nem fogalmazhatnak meg az országról, ami pedig köztudottan alulteljesít az emberi jogok terén. Olyannyira, hogy több világsztár – köztük Dua Lipa és Rod Stewart – is visszautasította a fellépést a megnyitó ceremónián a több mint egymillió dolláros gázsi csábereje ellenére.

Az emberi jogsértések elleni tiltakozásul több csapat is szivárványos jelképpel akart kiállni a sokszínűség és az elfogadás mellett, ezt azonban már a vb indulása előtt megtiltotta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), azonnali sárga lapos figyelmeztetést helyezve kilátásba annak a csapatkapitánynak, aki szivárványos szívvel vagy One Love-felirattal ellátott karszalaggal lép pályára a tornán. Így aztán a tiltakozás más módját választotta a német válogatott, amely befogott szájjal állt a csapatfotóra, az iráni focisták pedig himnuszuk alatt sem nyitották ki a szájukat, így irányítva a figyelmet a saját országukban vérbe fojtott tüntetésekre. 

A The Ugly Game, vagyis A mocskos játék című könyv a labdarúgás történetének legkorruptabb világbajnoki pályázatáról számolt be. Katar úgy nyerte el 2010-ben a rendezési jogot, hogy sem futballtradíciói, sem stadionjai nem voltak. Világos volt tehát, hogy ez lesz minden idők legdrágább vb-je. Becslések szerint a 200 milliárd dollárt (73 ezer milliárd forint) is meghaladja az összköltség, ami akkora összeg, mint a számítógépes iparág teljes éves bevétele. Más megközelítésben Katar többet költött az idei focitornára, mint az elmúlt 21 világbajnokság rendező országai összesen. Márpedig ezt a tömérdek pénzt valamivel vissza kell hozni.

Az szinte már megszokott, hogy a jegyekkel üzérkednek. Az argentin-francia döntőre alapáron is több mint 230 ezer forintba kerültek a belépők, a különféle honlapokon viszont ennek az ötszörösét, vagyis milliós árat is elkértek értük. A jegyek utáni hajsza odáig fajult, hogy a hoppon maradt szurkolók megrohamozták az argentin fociszövetség tisztviselőit elszállásoló elegáns hotelt. Az AFA vezetői ellen már a 2014-es brazíliai vb után is eljárás indult, akkor ugyanis a FIFA-pénztáros és fia személyesen árusították az ingyenjegyeket. 

Összecsapások nemcsak Katarban voltak, hanem a focitornán résztvevő országokban is. Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban jelentős zavargásokra került sor, amiket leginkább a csalódott marokkói drukkerek robbantottak ki, de az „arabok haza!” jelszóval ellenük támadó szélsőséges ultrák is kivették belőle a részüket. A Daily Mail beszámolója szerint egy 14 éves marokkói fiú meg is halt, miután egy autó a tömegen áthajtva elgázolta.

Három újságíró is életét vesztette a meccsek alatt. Az amerikai Grant Wahlról ugyan kiderült, hogy kóros szívbetegsége vitte a halálba, Roger Pearce, az ITV műszaki igazgatója viszont minden előzmény nélkül hunyt el szállodai szobájában, Khalid al-Misslam katari fotós halálokáról pedig semmit sem lehet tudni. Annyi bizonyos, hogy korábban félelmet keltő felvételek járták körbe a világot, az egyik ilyenen például élő adásban fenyegették meg a helyi biztonságiak az egyik dán tévétársaság munkatársát, aki az iráni nők helyzetéért tüntető nők akciójáról akart tudósítani.

Ennél is több halálos áldozatot követeltek maguk a stadionépítések, amelyeken jobbára indiai, pakisztáni, Srí Lanka-i, bangladesi és nepáli vendégmunkások vettek részt. Bár a hivatalos adatok is több száz halálesetet ismernek el, a vb rendezési jogának elnyerése óta eltelt évtizedben állítólag legkevesebb 6500-an haltak bele az életveszélyes és embertelen munkába. Már a focitorna alatt zúzta halálra magát egy Fülöp-szigeteki munkás a szaúdi csapat edzőközpontjának javítása közben, míg a vb utolsó áldozata egy kenyai biztonsági őr, aki a finálénak is otthont adó Luszail Stadion karzatáról zuhant le. 

A hab a tortán a másfél hete kirobbant Katar-gate, amelynek lényege, hogy az öböl menti ország az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit próbálta befolyásolni úgy, hogy bőröndnyi pénzeket fizetett brüsszeli politikusoknak. Az ügybe máris belebukott a görög szocialisták által delegált EP-alelnök, akinek az otthonában 250 millió forintnyi kenőpénzt találtak a rendőrök a rajtaütés során. Eva Kaili lelepleződése előtt egyébként a munkajogok élharcosának nevezte Katart. Az uniós botrány folyományaként kitiltották az Európai Parlamentből a katari illetékeseket és leállították a katariak könnyített vízumhoz jutását. Válaszul Katar arra figyelmeztette az EU-t, hogy a diszkriminatív lépéseket igencsak megbánhatják, mert az orosz gázcsapok után a katariakat is simán elzárhatják.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

hirtv.hu

Felgyújtotta magát egy férfi a New York-i bíróság előtt, ahol Donald Trump büntetőpere zajlik + videó

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

mindmegette.hu

Fantasztikus fizetésért toboroz dolgozókat a Lidl – ha kell, szállást is biztosítanak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Itt a bizonyíték, Neymar ki nem állhatja Mbappét

OLDALVONAL

"Majd akkor beszéljünk a feljutásról, amikor reális" - Kanada ellen is készülnek a magyar hokisok - Videó

OLDALVONAL

Videón az újabb botrány, bugyi nélkül rendelt italt a tengerparton a balhés kebelcsoda

OLDALVONAL

Most kaptuk: baleset történt a magyar sportolóval