Gyilkos foci-vb, rengeteg a halott a világbajnokság miatt

Döbbenetes jelentés a katari vb nagyszabású építkezésein dolgozó külföldi munkások sorsáról. A szervezők cáfolják a brit sajtóértesülést.

Szerző Ripost

Megdöbbentő adatokat közölt a brit The Guardian a jövő évi katari labdarúgó világbajnokság áldozatairól. A lap összesítése szerint a gyilkos foci-vb rendezési jogának odaítélése óta legalább 6500 külföldi vendégmunkás halt meg a tornával kapcsolatos épíkezéseken. Az emberi jogok megsértésével vádolt emirátus cáfolja a sokkoló számadatot.

Ezrek halálával vádolják a katariakat, ők 37 áldozatot ismernek el
Fotó: AFP

A cikk szerint hetente átlagosan tizenketten halnak meg az Indiából, Pakisztánból, Nepálból, Bangladesből és Srí Lankából érkezett, embertelen körülmények között élő és dolgozó munkások közül. A számok a fenti országok kormányzataitól származnak. Mivel a szintén érintett Fülöp-szigetek és Kenya nem szolgáltatott adatokat, ráadásul 2020 utolsó hónapjai sem szerepelnek a statisztikákban, valójában 6500-nál is jóval többen halhattak meg az építkezéseken.

Katarban nem csak monumentális, klimatizált stadionokat, de több tucat óriási projektben komplett városrészeket, hoteleket, autóutakat, új repülőteret is építenek a 2022-es világbajnokságra.

„A kettőezer-tizenegy óta Katarban elhunyt vendégmunkások túlnyomó többsége a vb-rendezés megszerzése miatt volt az országban”

- nyilatkozta Nick McGeehan, a Perzsa-öbölbeli munkajog szakértője.

A katari szervezőbizottság szerint ugyanakkor – finoman fogalmazva – pontatlanok a számok. Hivatalosan „csak” 37 halottat tartanak nyilván a vb-építkezéseken, ráadásul közülük 34 nem is a munkával kapcsolatban hunytak el. Szakértők szerint ide sorolják azokat is, akik összeestek és meghaltak az építési területeken.

„Nagyon sajnáljuk valamennyi tragédiát, és minden esetet kivizsgáltunk, hogy levonhassuk a tanulságokat”

- szól a vádakat visszautasító szervezők közleménye.

Az Amnesty International és más emberi jogvédő szervezetek évek óta erőteljesen bírálják a katariakat az embertelen munkakörülmények miatt. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szerint viszont a katari statisztikák a balesetek és halálozások szempontjából alacsonyabbak a világ legnagyobb építkezéseinek adatainál.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!