Sivatag közepén épülő csodavárosban játszanak kéziseink

Egyiptomban a semmiből húznak föl 6,5 milliós lélekszámú, új fővárost a homoktengerben.

Férfi kézilabda-válogatottunk a bravúros csoportgyőzelem után, pénteken már új helyszínen kezdte meg az egyiptomi világbajnokság középdöntőjét. Lékai Mátéék az eddigi szálláshelyükről, a piramisok szomszédságában épült gízai hotelből – Kairó egyik elővárosából – átköltöztek az 1. csoport küzdelmeinek helyet adó „Új adminisztratív fővárosba”. Eddig itt is hibátlanok, Brazília után Lengyelországot is legyőzték a fiúk, akik bejutottak a negyeddöntőbe. Itt messze nem csak az új sportcsarnok az egyetlen látványosság.

Ilyen lesz Afrika legmagasabb épülete az Új Fővárosban
Fotó: Twitter

Kéziseink az úgynevezett Új Főváros Sportcsarnokban játszanak – pazar körülmények között, csak a koronavírus-járvány miatt üresen tátongó, mintegy 7500 fős lelátó kongó üressége fájó. Körötte az egyiptomiak „Új Fővárosa” – Vedian (Völgyek) vagy Új Memphisz lehet majd a neve – a világ egyik legnagyobb építési területe, és a legnagyobb célzottan épített városa lesz. A túl gyorsan gyarapodó, körülbelül 20 milliós lélekszámú Kairó tehermentesítéséül szánják, vele gyorsvasúttal összekötve.

A megapolisztól 45 kilométerre keletre, a sivatagban zöldmezős beruházásként készül 2017 óta, a tervek szerint hét évig. A népességét 6,5 milliósra, a területét 700 négyzetkilométeresre tervezik – jelen állás szerint már vagy 60 milliárd dollárból (18 ezer milliárd forint).

Az irdatlan befektetésből nem csak új adminisztratív központ és épül. Átgondoltan megtervezve, 21 lakó- és 25 egyéb célú (egészségügyi, pénzügyi, oktatási, diplomáciai stb.) központ és körzet készül, többek közt mintegy kétezer tanügyi, 663 egészségügyi intézménnyel, illetve 1250 templommal és mecsettel, negyvenezer hotelszobával.

Fotó: Twitter

Az Új Főváros energiaellátására 90 hektáros napelemparkot telepítenek. Már átadták a Közel-Kelet legnagyobb keresztény templomát (Krisztus Születése-katedrális) és a mekkai után a világ második legnagyobb mecsetét. Megépül továbbá Afrika legmagasabb (345 méter magas) felhőkarcolója; a washingtoni Fehér Háznál nyolcszor nagyobb elnöki palota; a Disneylandnél négyszer nagyobb élménypark; a város közepén a New York-i Central Parknál kétszer nagyobb zöldfelület; a londoni Heathrow-nál is nagyobb repülőtér.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!