Himnusz, kabala és kézfogás sem lesz a zárt kapus focimeccseken

Ők és így mehetnek be a stadionokba. Nem csak szurkolók nem lesznek. A kivonulástól a hotelszobák takarításáig mindent aprólékosan előír az MLSZ a járvány idejére.

Az öt cserelehetőségen és az ivószüneteken túl is különleges, szigorú szabályokat hirdetett ki az MLSZ a Magyar Kupa (május 23.) és az NB I (május 30.) folytatására. Klubonként súlyos tízmilliókba kerül mindez, de a focistákra, stábtagokra és más résztvevőkre is plusz terheket ró – mégis közös érdek a biztonsági protokoll betartása.

Üresek maradnak a lelátók, a focisták is csak a pályán ütközhetnek
Fotó: molfehervar.hu

Az Magyar Labdarúgó Szövetség járványügyi óvintézkedései közül tán a legfontosabb: a komplex nyitó vizsgálat után, a felkészülési időszakban hetente kétszer, majd minden meccs előtt 24-36 órával PCR-tesztet (a nyálkahártyából vett minta koronavírus-tesztjét) végeznek el a játékosokon és edzőiken. Sőt mindenkin, akikkel a kluboknál érintkezhetnek vagy egy légtérben tartózkodhatnak. A mérkőzéseken – még az edzőmeccseken is – ebbe a körbe számítanak például a labdaszedő gyerekek, a pályamunkások és a mentők is.

Karantén jön, ha pozitív a teszt

Pozitív eredmény esetén a fertőzöttet azonnal elkülönítik, kéthetes karanténba kell vonulnia, a vele érintkezőket pedig soron kívül újra tesztelik.

Fotó: MTI

A mérkőzések higiénés ajánlásai között – a magától értetődő, mindannyiunk számára érvényes tanácsokon (fertőtlenítés, távolságtartás, maszkviselés stb.) túl – szerepel például: minimalizálni kell az öltözőben eltöltött időt; lehetőleg egyénileg vagy akár otthon zuhanyozni; csak saját palackozott italt és a csapat szakácsa által készített ételt fogyasztani.

Tilos takarítani a hotelekben

Edzéseken arra is figyelni kell, hogy a játékosok, edzők, gyúrók, orvosok kis csoportjai mindig ugyanabban az összetételben dolgozzanak együtt (így kisebb az egész csapat lebetegedésének veszélye).

Szállodákban, edzőtáborokban kizárólag az adott csapatot fogadhatják elkülönített, saját bejáraton és lifttel megközelíthető épületrészben vagy emeleten. A lehető legkevesebb személyzet lehet jelen, még a szobák és folyosók takarítása is tilos.

A hazai találkozókra a játékosok külön autókkal, idegenben lehetőleg több busszal utazzanak, elkerülendő a fertőzésveszélyes, szűk légtereket. A sajtótájékoztatókat lehetőleg online tartják meg, az interjúlehetőségeket minimalizálják.

Szigor a meccseken

A csapatok érkezését és távozását, de még a pályára vonulását és a doppingellenőrzéseket is időben és térben el kell választani. Ajánlatos egy helyett több helyiségben öltözködniük, a focisták külön-külön mennek a pályára, ahol a közös bevonulást, közös gyülekezőt és kézfogást is mellőzik.

Se közös kivonulás, se kísérőgyerekek nem lesznek
Fotó: honvedfc.hu

Nem lesznek se kísérő gyerekek, se kabalafigurák, se civilek ünnepélyes kezdőrúgásai, de még a Himnuszt sem játszhatják le, mint azt korábban évek óta megtették például Újpesten és Kispesten.

Sőt, a „Gyűlölet nem pálya” szlogen molinóját se viszik be a gyepre.

Fotó: mlsz.hu
Fotó: dokumentumtar.mlsz.hu

 

Ők mehetnek be a zárt kapus meccsekre

A mellékelt táblázat mutatja, hogy pontosan hányan lehetnek jelen a meccseken, ahol már a parkolótól kezdve szigorúan elkülönítik az úgynevezett Sport-zónába és a Protokoll-zónába tartozó résztvevőket. Előbbibe – például a focistáknak, edzőknek, bíróknak, labdaszedőknek stb. – csak a 24-36 órával korábban elvégzett negatív vírusteszt-igazolással lehet bejutni. Utóbbiba nem kötelező a teszt, de nyilatkozni kell a tünetmentességről. Valamennyi szabály betartásáért az egyéneken túl a sportszervezetek is felelősek (a feltételek megteremtésével is), fegyelmi büntetés terhe mellett.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!