Hosszú Katinka az olimpia körüli huzavonáról: „Rémálom lenne”

Törlés, halasztás is szóba jöhet? Amíg van esély a tervek szerinti megrendezésre, a sportolóknak készülniük kell, de az aggasztó híreket ők is olvassák.

A kínai központú koronavírus-járvány miatt egyelőre bizonytalan, hogy megrendezhetik-e a július 24. és augusztus 9. közé tervezett tokiói olimpiát. Erről a témáról kérdezte az AP hírügynökség a minap közös nápolyi edzőtáborukban Hosszú Katinkát, Sarah Sjöströmöt és Chad le Clos-t.

„Nekünk, sportolóknak a legjobb, ha csakis a felkészülésünkre összpontosítunk. Látom a híreket, de fejben mindaddig készülök, amíg le nem fújják. Szóval késznek kell lennem rá„

- mondta háromszoros olimpiai bajnoknőnk.

Fotó: MTI

 

Nem igazán tudom elképzelni, hogy töröljék az olimpiát. A sportolók számára az maga lenne a rémálom... Ez az életünk – felkészülni az úszósport legnagyobb eseményére. Őszintén szólva nincs igazán jó döntés, de adott esetben a halasztás határozottan jobb lenne az egész elmaradásánál„

- folytatta Katinka.

Sjöström – akinek a milánói versenyét törölték is az észak-olaszországi vírushelyzet miatt – elárulta: természetesen őt is foglalkoztatja a kérdés.

”Minden egyes nap emlékeztetnek rá. Olvasom a híreket, és ez kicsit félelmetes. Oly sokat utazik az ember, én magam is, így a vírus terjed. Remélem, nagyon-nagyon hamar megnyugodhatunk„

- mondta a svéd úszósztár.

Le Clos germafóbként jellemezte magát, azaz szorongásos pszichológiai zavarban szenvedve betegesen fél a vírusok, baktériumok fertőzésétől. Szerinte az óvatosság a legfontosabb, s bár reménykedik az olimpia megrendezésében, szükség esetén egyetértene a halasztással.

”Akkor edzek akár további hat hónapot vagy egy évet„

- mondta a dél-afrikai klasszis.

Habár Thomas Bach NOB-elnök legutóbb optimistán és eltökélten nyilatkozott a tokiói olimpia terv szerinti megrendezéséről, a koronavírus-járvány miatt egyelőre erősen kérdéses a július 24-i rajt Japánban. Richard Pound rangidős NOB-tag azonban a vészforgatókönyvről is beszélt: szerinte májusban el kell dönteni, hogy javult-e a helyzet, máskülönben el kell halasztani az ötkarikás játékokat. Magyar kollégája, Schmitt Pál is a halasztást nevezte az egyetlen elfogadható megoldásnak, ha beüt a krach.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!