Hogyan tovább, Dzsudzsák Balázs? Ezek a lehetőségei

Rövidesen eldőlhet a sorsa. Európába aligha vezethet vissza az útja, de a szerződésbontás időzítése megnyitott egy másik utat.

Megdöbbentette az azonnali szerződésbontás Dzsudzsák Balázst, de napokon belül tisztázódhat a helyzete. A Ripost összegyűjtötte a válogatott csapatkapitányának lehetőségeit.

Váratlanul csapat nélkül maradt
Fotó: AFP

„Sokkoltak a történtek”

– árulta el az Ittihad című újságnak a 108-szoros magyar válogatott középpályás, akivel hétfőn közös megegyezéssel váltak el az Al-Ittihad Kalba vezetői. Pedig Balázs ügynöke, Vörösbaranyi József szerint a nyáron lejáró megállapodás meghosszabbítása előtt álltak.

A lap szerint Dzsudzsák mindenkivel jó kapcsolatot ápolt a klubnál. Az ősszel kinevezett uruguayi edző, Jorge Da Silva szakmai döntése miatt szakítottak sztárjukkal, akivel a kiesés szélére sodródtak (14 forduló után csak négy pont az előnyük a 13. Hatta előtt).

Öröm az ürömben, hogy a szerződésbontás időzítésével tág maradt focistánk mozgástere. Néhány órával a helyi átigazolási időszak hétfői lezárása előtt állapodtak meg a válásról, így a szabályok értelmében Dzsudzsákot bármikor leigazolhatja más klub az Egyesült Arab Emírségek bajnokságából.

Ami a további lehetőségeket illeti: a március 29-én rajtoló észak-amerikai MLS-ben az előző nap a határidő. Európában ma zárul például az átigazolási időszak Ausztriában, Magyarországon nyolc nap múlva (február 14-én), míg Svájcban február 17-én. Menedzsere szerint ugyanakkor Európából nem is keresték.

Pedig kézenfekvő lenne 12 évnyi légióskodás után a hazatérése. Vélhetően Marco Rossi szövetségi kapitány és a sorsdöntő bulgáriai Eb-pótselejtezőre készülő válogatott szempontjából is az lenne a legjobb, ha a csapatkapitány végre NB I-es klubban, szem előtt játszana.

Csakhogy Dzsudzsák fizetését aligha bírná el még az élcsapataink büdzséje is. Ehhez jelentősen alább kéne adnia az igényeiből. A Kalbánál sajtóhírek szerint havonta közel 200 ezer eurót, azaz 67 millió forintos keresett, a Viditől pedig tavalyelőtt havi 50 milliót kért volna.

Sokkolták a szerződésbontással
Fotó: MTI

A legkézenfekvőbb megoldásnak tehát az tűnik, ha maradna a Perzsa-öbölben. A 33 éves szélső 2016 nyara óta előbb az Al-Vahdát erősítette, majd tavalyelőtt igazolt a Kalbához. Ebben a szezonban valamennyi meccset végigjátszotta, három góllal és öt gólpasszal segítette a csapatot.

A helyi alroeya.com elemzése szerint a közönségvonzó magyar légiós „megdöbbentő és homályos hátterű búcsúja” után a liga bármelyik csapatának erőssége lehet, ráadásul a több éves tapasztalata is sokat ér. A dobogós Al-Ain szurkolói például már szorgalmazzák is a szerződtetését.

 

Szerződés nélkül a magyar nagyágyúk

Az átigazolásokkal foglalkozó Transfermarkt listáján előkelő helyre sorolják a szerződés nélkül maradt magyar labdarúgókat. A legértékesebb „szabadügynök” 5 millió eurós (1,7 milliárd forint) értékkel a szenegáli Younousse Sankharé, de Nikolics Nemanja (3 millió euró – 1 milliárd forint) holtversenyben a harmadik, Dzsudzsák Balázs (2 millió euró – 670 millió forint) a 13., Németh Krisztián (1 millió euró – 336 millió forint) pedig a 41. a sorban Ha a Dinamo Kijev második csapatához irányított Kádár Tamásnál is kenyértörésre kerül a sor, 4 millió euróval (1,4 milliárd forint) ő lehet a harmadik a listán.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!