Felháborító botrány Szalai Ádám meccsén

Ilyen még nem történt a csapatával. Kiakadt a stadionban történtek miatt az egész német futballtársadalom.

Történelmi sikert ünnepelhet Szalai Ádám és a Hoffenheim. A Németország-szerte csak Falusiaknak csúfolt kisvárosi klub az utolsó percben 1-1-re mentette a kölni bajnokiját. Ezzel már négy fordulóval a vége előtt bebiztosította története első európai kupaindulását.

A 29 évesen csodaedzőként kezelt Julian Nagelsmann és játékosai jókedvére azonban árnyékot vetett a kölni szurkolók botrányos kiírása:

Anyád: szajha, apád: náci

- üzentek Szalaiék multimilliárdos tulajdonosának, Dietmar Hoppnak.

Ez mérhetetlen pofátlanság volt, hihetetlen, micsoda gyengeelméjűek szítanak gyűlöletet. Ez elfogadhatatlan

- háborodott fel joggal a Hoffenheim menedzsere, Alexander Rosen.

Hozzátette: értékelik, hogy a molinó és az utálkozó rigmus hallatán a kölniek azonnal felszólították a szurkolóikat a sportszerű viselkedésre, ráadásul a hazai publikum nagy része is kifütyülte a saját ízléstelen társait.

Szembenézett apja múltjával

A szoftvercégével Németország egyik leggazdagabb emberévé lett, most 77 éves üzletember édesapja, Emil Hopp valóban náci rohamosztagos (SA) őrmester volt. Részt vett sok hoffenheimi zsidó család deportálásában is.

Amikor Dietmar Hopp pár éve tudomást szerzett két egymástól elszakított fiútestvér sorsáról (a szüleiket Auschwitzban ölték meg, ők Amerikába illetve Izraelbe kerültek), segítette a találkozásukat, és fizette az élettörténetükről készült könyv német kiadását, megfilmesítését is.

Először azt kérte tőlük, hogy a Menachem & Fred című dokumentumfilmben a jó híre védelmében hallgassák el a gaztettet elkövető apja nevét, de végül rábeszélték, hogy vállalja apja sötét múltját. Akkoriban (1938-ban) vett részt a család deportálásában, amikor Dietmar még meg sem született.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!